Bath Roma Hamamları


İngiltere'nin Bath şehrinde yer alan, oldukça önemli kültürel ve tarihi değeri olan kompleks şeklinde bir yapıdır. Hamam günümüze kadar çok iyi şekilde korunmuş Roma kalıntılarından olup, halka açık banyo yapılabilen yerlerden birisi olmuştur.

Binanın tarihi hamam kısımları yani su olan kısımları modern yol seviyesinin altında olup, sütunların üstünden itibaren tüm yapı 19. yüzyılda, sonradan inşa edilmiştir. Hamamın tasarımı İngiliz mimar John Wood, the Elder ile yine mimar olan oğlu John Wood, the Younger'a aittir. Binanın yapımına 1894'te başlanmış olup 1897'de de tamamlanmıştır. Binanın mimarı tarzı Neoklasik ve Viktorya mimarisi tarzlarındadır. Hamamın dört ana bölümü bulunmaktadır. Bunlardan ilki kutsal kaynak yani 'Sacred Spring', ikincisi tapınağın olduğu kısım, üçüncüsü hamamın bulunduğu alan ve sonuncusu tarihi eserlerin sergilenmekte olduğu müze kısmıdır.

John Wood, the Elder

Roma Hamamları'nı ziyarete gelen ziyaretçilerin suya girmesi kesinlikle yasaktır. Hamama gelen su kısmen hala çalışmakta olan orijinal kurşun borularından geçtiği için banyo yapmak için oldukça güvensizdir. Bununda en önemli sebebi suyun başta Naegleria fowleri adında menenjite sebep olan amip türüne ve çeşitli bulaşıcı hastalıklara sebep olmasıdır.


Bath şehrinin en önemli kültürel miraslarından olan bu eser, her yıl bir milyondan fazla turisti şehre çekmektedir.

Bath Roma Hamamları ve müze kısmı haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müzede 12 farklı dil seçeneği olan sesli rehber imkanı da bulunmaktadır.
 






0 comments