Tokyo Kulesi


Tokyo Kulesi, Japonya'nın Tokyo şehrindeki Minato-ku bölgesinde Shiba parkındadır. 333 metre yüksekliği ile Japonya'daki en yüksek ikinci yapıdır. Kule 1958 yılında yapılmıştır ve toplamda yaklaşık 8.4 milyon dolara mal olmuştur. Kulenin toplam ağırlığı 4.000 tondur. Kule uluslar arası havacılık kurallarına uygun olsun diye beyaz ve turuncu renge boyanmıştır.


1950'liler de Tokyo'da daha geniş bir alana radyo ve TV yayını verebilmek adına daha yüksek bir kule ihtiyacı ortaya çıktı. Kule planlanma aşamasında dünyanın en yüksek binası olacak şekilde inşa edilecek şekilde planlanmıştı. Buda o zaman dünyanın en yüksek binası ünvanını taşıyan ve 381 metre yüksekliğindeki Empire State binasından da yüksek bir eserin ortaya çıkacağı demek oluyordu. Ancak o zamanlarda maddi imkanların ve malzememin sınırlı oluşu nedeniyle bu projeden vazgeçilerek projenin tasarımı imkanlar doğrultusunda Tachü Naito'ya bırakılmıştır. Kulenin mimarı Tachü Naito, kule fikri ortaya çıktığında hem tüm dünyada hemde Japonya'da ses getirecek ve dikkat çekecek bir eser ortaya çıkarmak istemiştir. Bu eserin aynı zamanda başta Tokyo olmak üzere Japonya'nın sembolü olacak bir şey olması konusunda ısrarcıydı. Naito, Tokyo Kulesi'ni tasarlarken tamamıyla Batı'dan ilham almış ve tasarımının temelini Eyfel Kulesi oluşturmuştur.


Kule en şiddetli depremlere ve saatte hızı 220 km'ye ulaşan kasırgalara dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Yükseliği Eyfel Kulesi'nden 13 metre fazla olup, 4.000 ton ağırlıyla Eyfel Kulesi'nden tam 3.300 ton daha hafiftir.


Tokyo Kulesi her 5 yılda bir 28.000 litre boya kullanılarak beyaz ve turuncu renklerine tekrar boyanmaktadır. Bu boya işlemi neredeyse 1 yıl sürmektedir. Bir sonraki boyama işlemi 2019 yılında gerçekleştirilecektir.


Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Tokyo şehrinin en önemli çekim merkezlerinden birisidir. Kulenin hemen altında 5 kattan oluşan ve turistlerin ziyaret edebileceği mağazaların, restoranların, müzelerin ve galerin bulunduğu FootTown adında bir bina yer alıyor. Binanın birinci katındaki 4 asansörden kulenin 2 ayrı yükseklikteki gözlem noktalarına çıkabiliyorsunuz. İlk gözlem noktası 150 metre yükseklikte, ikinci nokta ise daha küçük olup 250 metre yükseklikte bulunuyor. Kule her gün sabah 09.00 ve akşam 23.00 saatleri arasında ziyarete açık. Ancak yoğunluk nedeniyle son ziyaretçi kabulünü 22.30'a kadar yapıyorlar bizden söylemesi.
 




0 comments