Dünyanın En Uzun Ağacı Hyperion


Sizi 115.61 metre boyuyla dünyanın yaşayan en uzun ağacı Hyperion ile tanıştıralım. Hyperion anavatanı Kuzey Amerika olan Sekoya cinsi bir ağaçtır. Hyperion Chris Atkins ve Michael Taylor adında iki doğa bilimcisi tarafından keşfedilmiştir. Hyperion insanlar tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmek isteneceği ve bu durumun orman ekosistemine zarar vereceği düşünülerek konumunun tam olarak neresi olduğu söylenmemekle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin, Kuzey Kaliforniya'daki Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı'nda olduğu belirtilmiştir.

Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı 1980 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almakta olup, park ormanının büyük bir çoğunluğu koruma altındaki Sekoya ağaçlarından oluşmaktadır. Sekoyalar iğne ve pul yapraklara sahiptir ve dallarında kozalakları mevcuttur. Sekoyalar artık günümüzde kent parklarında ve botanik bahçelerde uygun ortamlarda yetişmektedir. Ancak doğal ortamlarının gözlemleneceği yer orta ve kuzey Kaliforniya kıyılarıdır. Ortalama 100 ile 110 metre yükseklikliğe ulaşabilmektedirler. Ancak geçmişte Hyperion gibi bazılarının 150 metreye kadar uzayabilmiş olabileceği düşünülmektedir. Sekoyaların gövdesi aşağıdan yukarı doğru incelmektedir. Güçlü ve kalın gövdeleri sayesinde bu kadar yüksekliklere kadar uzayabilmektedirler.


Sekoyaların sahip oldukları boyları onların ne kadar uzun ömürlü bitkiler olduklarının göstergesidir. Hyperion'un yaşı tam olarak tahmin edilememekle birlikte 700 ile 800 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Uygun şartlar ve koşullarda bu ağaçların 3000 yıl belki de 4000 yıl bile yaşayabileceği düşünülmektedir. Bu da demek oluyor ki günümüz modern uygarlığından veya dinlerin çoğundan bile çok daha yaşlı ağaçların olabileceğidir.


Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı nesli tükenmek üzere olan birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapmakta olup parktaki yaban hayatı da Sekoyalar gibi koruma altındadır. Olur da bir gün Hyperion'un içinde yer aldığı bu doğa harikası parkı ziyaret etmek isterseniz parkta yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır. Kamp alanları, plajları, yürüyüş parkurları, dağ bisikleti at binme parkurları bunların en popülerleridir. 

Park içerisinde insanların başta ayılar olmak üzere diğer yaban hayvanlarıyla karşılaşmasını en aza indirgemek için parkta ürettikleri çöpleri kesinlikle park içerisinde bırakmamaları ve atmamaları istenmektedir. Park içerisinde kendi başınıza dolaşmak istemezseniz ziyaretçi bilgi merkezlerinden rehberli doğa yürüyüşlerine katılıp park ve parktaki yaşam hakkında daha detaylı bilgileri bizzat yerinde görerek alabilirsiniz. 

Bir konu ile ilgilide uyarmak isteriz internet üzerinde parka ait birçok dijital harita yer almaktadır. Bu haritaların büyük bir kısmı park hakkında doğru koordinatları ve alanları göstermemekte olup en sağlıklı ve doğru haritaların Milli Park Servisi tarafından sağlanan haritalar olduğunu belirtmek isteriz.


Kaynakça: www.nps.gov

0 comments