Rusya'nın En Sıcak Yeri Soçi


Rusya denildiği zaman hemen hemen herkesin aklına soğuk iklimi ve çetin kış şartları gelmektedir. Rusya sahip olduğu topraklarla da dünyanın en büyük ülkesi konumundadır ve genel anlamda birçok bölgesinde oldukça sert ve soğuk bir iklime sahiptir. Ancak öyle bir yer var ki bilinenin aksine Rusya denildiği zaman içinizi ısıtacak bir yer.

Soçi yada İngilizce adıyla Sochi, Rusya Federasyonu'nun federe birimlerinden biri olan Krasnodar Kray'da yer alan bir şehirdir. Kafkasya Dağları'nın batı kesiminin eteklerinde, Karadeniz kıyısında yer alan bir tatil şehridir. Yaz sezonu haricinde yaklaşık 400.000 civarı bir nüfusa sahiptir. Bu rakam onu Rusya'nın en büyük tatil şehri yapmaktadır. Rusya genelinde subtropikal iklimin görüldüğü nadir yerlerdendir. Subtropikali biraz daha açacak olursak bulunduğu konum itibariyle tipik bir Karadeniz ikliminin görüldüğü bir şehirdir. Yazları ılık ve yağışlı, kışları serin ve yumuşaktır. Birçok Karadeniz şehrimizde olduğu gibi dört mevsim bolca yağış alır. Soçi, Hırvatistan'ın Adriyatik kıyılarıyla yada Fransız Rivierası'yla ortalama aynı iklime sahiptir.

Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları tipik Akdeniz yazı gibidir. Yılın bu aylarında ortalama gündüz sıcakları 24 ile 28 derece arasındadır. Ancak bazı günlerde 40 dereceye kadar çıkabilmektedir. Gece ortalama sıcaklıklarda 17 ile 20 derece arasındadır. Ekim ve Kasım ayları da çoğunlukla güneşli olup ortalama gündüz sıcaklıkları 15 ile 20 derece arasındadır. Kış Rusya'nın diğer bölgeleriyle kıyaslanamayacak şekilde hafif geçmektedir ve hava sıcaklığının çok nadiren sıfır derecenin altına düştüğü görülmektedir. 

Aralık, Ocak ve Şubat ayları bolca yağışlı olduğu aylardır. Gündüz sıcaklıkları 10 derece, gece sıcaklıkları da ortalama 3 derece civarıdır. Bahar da yani Mart, Nisan ve Mayıs aylarında havalar gitgide ısınmakta ve günler uzamaktadır. Özellikle Mayıs ayında sıcaklık ortalama 21 derece civarındadır. Ancak Karadeniz sularının hala soğuk oluyor olması nedeniyle deniz sezonu Haziranla birlikte tam olarak açılmaktadır.


Soçi milattan önce Kimmerler'le başlayan ve günümüze dek birçok farklı millet ve topluma ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Aynı zamanda birçok tarihi olaya ve savaşa tanıklık etmiştir. Bu sebeple şehirde gezilecek ve görülecek çokça yer bulunmaktadır. Doğal güzellikleri bakımından Agura Şelalesi, Prometheus Kayası, Ahun Dağı ve şehir arboretumu mutlaka görülmesi gereken yerleridir.

Soçi Arboretumu

Soçi'nin Moskova'ya uzaklığı yaklaşık 1600 kilometre olup yaklaşık 1.5 günlük bir tren yolculuğu ile ulaşılabilir. Türkiye'den ise 2008 yılı itibari ile Trabzon'dan başlayan hızlı vapur seferleri ile 4.5 saatlik bir yolculukla varılabilir.

Soçi her geçen gün gelişen ve büyüyen bir şehirdir. Bol güneş ışığı, yeşil alanları, sanat ve açık hava etkinlikleriyle keşfedilmeyi beklemektedir.



Fotoğraf Kaynakça: www.wikipedia.org

0 comments