Heidelberg Kalesi


Heidelberg, Almanya'nın güneybatısında yer alan bir şehirdir. Şehir sahip olduğu doğal güzellikler ve eserler nedeniyle Almanya'nın en romantik şehri olarak anılır. Aynı zamanda 1386 yılında şehirde kurulan Heidelberg Üniversitesi Almanya'nın en eski üniversitesidir.


Bu doğa harikası kentte yer alan Heidelberg Kalesi'nin, bilinen ilk sahipleri Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun bir parçası olan Worms Prens-Piskoposluğudur. Kale, Königststhul tepelerinin kuzey kısmının 80 metre üzerine kurulmuştur. Kale, Kuzey Alpler'deki en önemli Rönesans eserlerinden biridir. Kalenin mimari tasarımında gotik ve Rönesans çizgileri vardır.


Kalenin ilk ana hatlarının inşası 1214 yılının öncelerine kadar gitmektedir. 1294 yılına kadar kale genişletme çalışmaları yapılmış, kale gün ve gün genişletilmiştir. 1537 yılında kalenin üst kısmına yıldırım düşmesi sonucu büyük bir kısmı yıkılmıştır. Kalenin bugünkü son şeklinin verildiği genişletme çalışmaları 1650 yılına kadar sürmüştür. 1764 yılında düşen bir başka yıldırım kalenin tamir ve inşa edilen bir çok kısmını yeniden büyük ölçüde tahrip etmiştir. Kale başta 9 yıl ve 30 yıl savaşları olmak üzere birçok savaş görmüş olup, bir o kadar da büyük yangınlar atlatmıştır.


Kale 17. ve 18. yüzyıllarda yaşadığı bir çok olaya rağmen küçük ve kısmi renovasyonlarla günümüze kadar şuanki hali ile ayakta kalmıştır.


Kale, Kış Kralı olarak bilinen Frederick V. Elector Palatine, Elizabeth Charlotte ve Charles de Graimberg gibi tarihin önemli isimlerine ev sahipliği yapmıştır.






0 comments