Kamen Bryag


Kamen Bryag İngilizce adıyla Stony Coast yani kayalık sahil anlamına gelen Bulgaristan'ın Dobriç ilinde Kavarna Belediyesi'ne bağlı küçük bir köydür. Kamen Bryag, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda Karadeniz sahilinde yer alır. Köyün deniz seviyesinden yüksekliği 40 metre olup plajlara uzaklığı 200 metredir. Sahilinin kayalık olmasının aksine köy ve çevresi tamamen düzlüklerden oluşmaktadır.

Yaz sezonu dışında köyde yaşayan sayısı 80 civarındadır. Bununda en önemli sebebi bölgenin yaz mevsimi dışında oldukça rüzgarlı ve soğuk olmasından kaynaklanmaktadır. Bölgenin oldukça fazla rüzgar alıyor olması nedeniyle elektrik üretimi için rüzgar türbinleri bulunmaktadır. Yazları ise oldukça sıcak ve kuraktır. Bu nedenle her yaz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri bölgenin doğal güzelliği ve bakir koylarıdır.


Kamen Bryag'da sezon her yıl düzenlenen Temmuz Sabahı adında bir festival düzenlenmektedir. Festival her sene 1 Temmuz itibariyle gün doğumuyla başlamaktadır. Festival genel olarak rock festivali olarak geçse de birçok farklı etkinlikte düzenlenmektedir. Yaklaşık 2-3 gün süren festival de dünyanın dört bir yanından birçok ünlü rock yıldızı katılmaktadır. Ünlü İngiliz rock grubu Uriah Heep hit yapmış şarkılarından olan Temmuz Sabahı'nı Kamen Bryag'tan esinlenerek yazmıştır ve grup her sene festivalde yer alarak bu şarkılarını mutlaka seslendirmektedirler.



Kamen Bryag sanatçılar, ressamlar, heykeltıraşlar ve müzisyenler tarafından ilham verici bulunmaktadır. Birçok spor severin ve kampçıların da uğrak noktasıdır.

Kamen Bryag aynı zamanda Yailata adında arkeolojik bir rezerve sahiptir. Yailata 1989 yılında rezerv olarak ilan edilmiştir ve birçok arkeoloğun ilgisini çekmektedir. Yailata'da kayalar içerisine oyulmuş taş ev ve mağaralardan oluşmaktadır. Milattan önce 6. yüzyıldan milattan sonra 10. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Yailata, mağara şehir olarakta adlandırılmaktadır. Yailata da yer alan erken Bizans kalesi ve Orta Çağ manastırı da görülmesi gereken yerler arasındadır.


Festival zamanları dışında genel anlamda köyde hayat oldukça ucuzdur. Bölge ve yöre kültürüne ait farklı lezzetler bulabilirsiniz. Konaklama fiyatları plaja yakınlık durumuna göre değişmekte olup çift kişi için gecelik 60 TL ile 250 TL arasındadır. Fiyatlara kahvaltı ve internet dahildir. Pansiyon ve oteller dışında kamp yapabileceğiniz alanlarda bulunmaktadır.


Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dan biri sabah diğeri akşam olmak üzere Kavarna'ya giden 2 direk otobüs kalkıyor. Otobüsler Sofya merkez otogarından kalkmaktadır. Kavarna'ya vardığınızda Kamen Bryag'a giden otobüslerle yapacağınız kısa seyahatin ardından köye ulaşıyorsunuz. Seyahat toplamda 7-8 saat sürmektedir.

Akşamları yerleşim yerlerinden uzak olan kıyılar oldukça karanlık olabiliyor. Bu nedenle sahilde vakit geçirmek isterseniz kayalık ve uçurum kenarlarında dolaşırken dikkatli olmanızı öneririz.
 



0 comments