İshak Paşa Sarayı


İshak Paşa Sarayı aynı zamanda İshak Paşa Külliyesi olarak da bilinmektedir. İshak Paşa Sarayı, daha önceleri il olan şuan ise Ağrı ilimize bağlı şehrin en eski, tarihi ve gelişmiş ilçesi Doğubayazat'ta yer alır. Dağ yamacı üzerinde bir tepe üzerine kurulmuş olan saray 18. yüzyıl Osmanlı Mimarisi'nin görkemini ve gösterişini gözler önüne sermektedir. Sarayın yapımına 1685 yılında başlanmış olup 1784 yılında tamamlanmıştır. Yapımı yaklaşık 100 yıl sürmüştür. Topkapı Sarayı'ndan sonra o dönemde yapılmış sarayların en ünlülerinden biridir.

İshak Paşa Sarayı bir bey kalesidir. Yapımına 1685 yılında Beyazıt Bey'i Çolak Abdi Paşa tarafından başlanmıştır ve oğlu İshak Paşa tarafından devam ettirilmiştir. Sarayın 116 odası bulunmaktadır. İshak Paşa Sarayı dünyanın ilk kalorifer sistemli yapısı olma özelliğine sahiptir. Saray kesme taştan inşa edilmiştir. İshak Paşa Sarayı'nın başta dış cephe ve kabartmalarında Selçuklu mimarisinden esinlenilirken, sarayın genelinde Osmanlı, Fars ve Selçuklu mimarisinin izleri görülmektedir. Sarayın bölümlerinden bahsedecek olursak; birinci ve ikinci mahkemeler, selamlık, harem, sarayla aynı adı taşıyan İshak Paşa Cami, Darüzziyafe yani mutfak, hamam, tören ve eğlence alanı, türbe, mühimmat odası, fırın, zindanlar ve kemerli kapılar.


İshak Paşa Sarayı'na hem taksi ile hem de dolmuşla ulaşım mümkün. Taksi ücretleri birçok şehre göre gayet uygun. Eğer tek başınıza seyahat ediyorsanız İshak Paşa Sarayı'na gitmek isteyen başka birilerini bulmanız oldukça kolay böylelikle dilerseniz taksi ücretini bölüşebilirsiniz.

İshak Paşa Sarayını, 15 Nisan- 2 Ekim tarihleri arasında yani yaz döneminde saat 08.00 - 18.00 saatleri arasında, 3 Ekim- 14 Nisan tarihleri arasında yani kış döneminde ise 07:30 - 15:15 saatleri arasında gezebilirsiniz. Giriş ücreti 5 TL'dir. Aynı zamanda Müze Kart geçerlidir. Saray gezintiniz bittikten sonra dilerseniz Doğubayazıt manzarasına karşı bir şeyler yiyebilir yada çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ya da sevdikleriniz için hediyelik bir şeyler alabilirsiniz. Vaktiniz varsa eğer gün batımını izlemeden İshak Paşa Sarayı'ndan ayrılmayın derim.


Ek olarak İshak Paşa Sarayı 2005-2009 yılları arasında 100 Yeni Türk Lirasının arka yüzünde yer almaktadır. Saray içerisinde yer alan İshak Paşa Cami 2015 yılı itibari ile de ibadete açılmıştır.
 



Fotoğraf Kaynakça: www.wikipedia.com

0 comments