İki Kıtada Yaşayan Ülkeler


İki kıta denilince aklınıza hemen hangi şehrin geldiğini duyar gibiyiz. Türkiye tüm dünya tarafından bilinen her iki kıta da toprakları olan ülkelerin başında gelmektedir. Özellikle de İstanbul denildiği zaman. Ancak bazı ülkeler var ki eminim ki duyduğunuz zaman sizde oldukça şaşıracaksınızdır. Bu ülkelere farklı kıtalar da sömürge adaları olan yada deniz aşarı toprakları olan ülkelerin dahil olmadığını da belirtmek isteriz.

1) Gürcistan

Gürcistan genellikle bir Asya ülkesi olarak kabul edilmektedir. Ancak Asya ile Avrupa arasında bir sınır olan Kafkas Dağları üzerinde yer alıyor olması nedeniyle topraklarının bir kısmı Avrupa kıtasındadır.


2) Panama

Panama Kuzey Amerika ile Güney Amerika'yı birbirinden ayıran Panama Kanalı ile tüm dünya tarafından tanınan ve stratejik öneme sahip ülkelerden biridir. Panama Kanalı, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlar. Panama'nın hem Kuzey Amerika'da hem de Güney Amerika'da toprağı bulunmaktadır. Coğrafi olarak topraklarının büyük bir kısmı Kuzey Amerika'da yer almasına rağmen ülke adıyla aynı adı taşıyan başkenti Panama şehri Güney Amerika'da yer almaktadır.


3) Azerbaycan

Azerbaycan'da Gürcistan gibi Kafkas Dağları'nı içine alan toprakları olması nedeniyle hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprakları bulunmaktadır. Başkent Bakü'de Asya kıtasında yer almakta olup genel anlamda bir Asya ülkesi olarak kabul edilmektedir.


4) Kazakistan

Kazakistan'da tipik bir Asya ülkesi olmasına rağmen Hazar Denizi'nin batı kısımlarında bulunan toprakları Avrupa kıtasında yer almaktadır.


5) Rusya

Toprak bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya'nın coğrafi anlamda topraklarının büyük bir kısmı Asya kıtasında yer alır. Başkent Moskova'nın da içinde olduğu bir kısım toprağı ise Avrupa kıtasında yer almaktadır.


6) Mısır

Mısır denilince herkesin aklına kavurucu çöl sıcakları ve kumulları gelmektedir. Bu iklimsel özelliklerinin sebebi de Afrika kıtasında yer almasındandır. Ancak Mısır'ın küçükte olsa topraklarının bir kısmı Asya kıtasında yer almaktadır.


7) Endonezya

Endonezya toprakları 17.508 adadan oluşur. Adaların büyük bir çoğunluğu Asya kıtasında yer alır. Adaların bir kısmı da içerisinde Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu Okyanusya'da yer almaktadır. Okyanusya'da yer alan adalardan en büyüğü Yeni Gine Adası'dır. Endonezya bir Asya ülkesi olarak kabul edilmektedir.


8) Türkiye

Ülkemiz diğer ülkelerin aksine her iki kıta da olması nedeniyle ticari, siyasi ve ekonomik anlamda büyük öneme sahiptir. Bilindiği gibi doğu ile batı arasında köprü görevi gören bir ülke konumundadır. İstanbul iki kıta sınırları içerisinde yer alabilme özelliği ile dünyadaki tek şehirdir. Sırf bu özelliği ile bile dünyanın dört bir yanındaki insanlarda merak uyandırmakta ve ziyaret edilmektedir.
 

Fotoğraf Kaynakça: www.wikimedia.org

0 comments