Krakov'dan Önce Varşova'yı Ziyaret Etmeniz İçin 5 Sebep


Varşova ve Krakov, Polonya'nın en eski ve en büyük üç şehrinden ikisidir. Birisi eski başkent, diğeri ise şuan ki başkenttir. Krakov savaş dönemlerinde çok daha az hasar aldığı için tarihi ve kent dokusu daha korunmuştur. Bu nedenle her zaman başkent Varşova'ya göre çok daha fazla turisti kendine çekmektedir. Ancak Varşova başkent oluşunun da etkisiyle Krakov'a göre bazı imkanlar anlamında çeşitlilikler ve farklılıklar sunmaktadır.

1) Daha Çeşitli Mimari Yapılar

Varşova'nın mimari yapılarının ve dokusunun %80'ninde fazlası II. Dünya Savaşı'nda ya büyük ölçüde tahrip edilmiştir yada yok edilmiştir. Bu nedenle şehir savaş sonrası büyük ölçüde yenide inşa edilmiştir. Kimi yapılar orijinaline sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş olsa da kimi yapılar yeniden inşa edilirken yada restore edilirken daha modernize edilmiştir ve eklemeler, çıkarmalar yapılmıştır. Buda şehirde hem tarihi hem savaş sonrası hem de modern mimari yapıları bir arada görme imkanı tanımaktadır. Krakov ise Varşova'nın aksine II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında mimari bütünlüğünü ve dokusunu korumuş bir şehirdir.


2) Müze Çeşitliliği

Krakov diyince hemen hemen herkesin aklına II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kurulmuş olan en büyük toplama, zorunlu çalışma ve imha kampı Auschwitz-Birkenau gelmektedir. II. Dünya Savaşı'nın acımasız yüzüne tanıklık etmiş olan bu kamp dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin akınına uğrayan ve birçok insanın Krakov'a gelmesinin en önemli sebebi olan bir açık hava müzesidir. Varşova ise aynı mimarisinde olduğu gibi hem tarihi hem de modern müzeleriyle öne çıkmaktadır. Varşova'nın II. Dünya Savaşı sırasındaki zor zamanlarının ve çalkantılı tarihinin anlatıldığı müzelerinin yanı sıra, farklı kültürünün ve sanat eserlerinin yer aldığı oldukça modern müzelere de sahiptir. Polonya Yahudilerinin Tarihi Polin Müzesi, Varşova Direniş Müzesi ve dünyaca ünlü Polonyalı piyanist ve besteci Chopin Müzesi mutlaka görülmesi gereken müzelerdir.

Varşova Direniş Müzesi

Günümüzde hala cenaze marşı olarak çalınmakta olan Funeral March, Chopin tarafından bestelenmiştir. Marşı merak edenler aşağıdaki videodan dinleyebilirler.


3) Yemek ve Alışveriş

Varşova geleneksel Polonya mutfağının en iyi örneklerini yiyebileceğiniz restoranlarla doludur. Dünyaca ses getirmiş kaliteli restoranlar ve uluslurarası yemek festivalleri Varşova'dadır. Polonya mutfağı dışında dünya mutfağının en lezzetli örneklerinin yer aldığı alternatif restoranlardan fazlasıyla bulunmaktadır. Alışveriş anlamında da tasarım mağazaların aynı zamanda ilgi çekici dekorlara sahip Polonya'ya özgü mağazaların da yer aldığı sokakları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra dünya markalarının yer aldığı hemen hemen aradığınız her şeyi bulabileceğiniz devasal alışveriş merkezleri de bulunmaktadır.


4) Mazury Göller Yöresi

Eğer olurda şehir hayatından biraz uzaklaşıp Polonya'nın doğal güzelliklerini keşfedip, doğayla baş başa kalacağınız bir yer ararsanız Mazury Göller Yöresi tam da aradığınız yer olacaktır. Mazury başkent Varşova'ya 3 saatlik bir uzaklıkta olup özellikle yaz aylarında su sporları ve kamp anlamında oldukça popüler bir yerdir. El değmemiş doğası ve şehir hayatından uzak yaşamıyla keyifli bir mola olacaktır.


5) Sosyal ve Gece Hayatı

Varşova şehir merkezinde göz alabildiğine büyüklükte birçok yeşil alan ve kent parkı bulunmaktadır. Bu parklarda mevsimsel olarak çok farklı ve ilgi çekici aktiviteler yapılmaktadır. Bunların birçoğu da ücretsiz. En popülerleri havaların ısınmasıyla Royal Lazienki Park içerisindeki Chopin anısına düzenlenen piyano resitalleri ve konserleridir. Varşova'nın farklı konseptlerdeki kafeleri, barları ve gece kulüpleri arasında seçim yapmakta oldukça zorlanacaksınızdır. Her yaşa ve tarza uygun bir yer bulunmaktadır. Varşova 24 saat yaşayan hareketli ve oldukça eğlenceli bir şehirdir. Şehrin her noktasına ulaşabileceğiniz tramvay veya otobüs gibi toplu taşıma araçları da 24 saat hizmet vermektedir.

Lazienki Park içerisindeki Chopin resitali

0 comments