Ukrayna Seyahatiniz Öncesi Faydalı Olabilecek 7 İpucu


Türkiye ile Ukrayna arasında karşılıklı olarak vizesiz ve pasaportsuz seyahatin başlamasıyla birlikte şimdiden birçok kişi gezilecek ülkeler listesinin ilk sırasına Ukrayna'ya almış durumda. Yada birçok kişi uçak biletini aldı ve gideceği günü merakla beklemekte. İster ilk kez yurt dışına seyahat edecek olun yada daha önce birçok ülke görmüş olun her ülkenin yada şehrin kendine has özellikleri ve kültürü olduğunu unutmayın. Bu nedenle Ukrayna seyahatiniz öncesinde ve sırasında şu 7 ipucu gezinizi kolaylaştıracaktır:

1) Saat Farkı

Artık birçok uçak yolculuğu sırasında iki ülke arasında ne kadar saat farkı olduğu ve ilgili ülkedeki yerel saatin ne olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda akıllı telefonunuzdaki otomatik saat dilimi ayarınız aktifse kendiliğinden yerel saate göre ayarlama gerçekleştirecektir. Olaki bu durumların gerçekleşmemesi ihtimaline karşılık Ukrayna kış saati uygulaması sırasında GMT+2 saat diliminde yer almaktadır ve Türkiye saatinden bir saat geridir. Ancak Mart ayı itibari ile yaz saati uygulamasına geçildiğinde iki ülke arasındaki saat farkı ortadan kalkmaktadır.


2) Kiev, Odessa ve Lviv'i Mutlaka Gezin

Eğer gezinizi 1 veya 2 günlük yada çalışma hayatınızın arasına sığdırmış olduğunuz bir hafta sonu gezisi olarak planladıysanız bunu gerçekleştirmeniz pek mümkün olmayacaktır. Ancak Ukrayna'ya 1 haftalık bir gezi planlıyorsanız; plajları ve partileri ile ünlü kıyı şehri Odessa'yı, tarihin ve modernizmin iç içe olduğu Ukrayna'nın kültür şehri Lviv'i ve tarihin birçok izlerini taşıyan başkent Kiev'i görmeden dönmemenizi öneririz.


3) Nakit Kullanın

Ukrayna yerel para biriminin adı Grivna'dır. Güncel kur ile 1 TL yaklaşık 7 Grivna'ya denk gelmektedir. Günlük hayatımızda artık birçok harcamamız da nakit yerine kredi kartı kullanmayı tercih etmekteyiz. Özellikle yurt dışına yaptığımız gezilerde de para değişimi yapmak yerine büyük kolaylık olması nedeniyle yine kredi kartı kullanmayı tercih ediyoruz. Ancak şunu söylemeliyiz ki Ukrayna'da kredi kartı alışverişlerinde bankaların uygulamakta oldukları komisyon oranları diğer ülkelere göre biraz daha fazladır. Bu nedenle yüklü harcamalarınızda planladığınız bütçenin üzerine çıkma ihtimaliniz oldukça olası bir durumdur. Aynı zamanda şehir sokaklarında gezerken uluslararası bankalara ait ATM'lere de rastlamanız pek mümkün değildir. Bu nedenle önerimiz seyahatiniz öncesinde veya Ukrayna'ya vardığınızda mümkün olduğunca paranızı Grivna'ya çevirerek nakit harcama yapmanızdır. Aynı zamanda elinizde nakit olması alışveriş yaparken pazarlık etme ve indirim alma şansınızı da oldukça artıracaktır.


4) Pazar Günleri Alışveriş Yapabilme İmkanı

Belki de daha önceki Avrupa şehirlerini yapmış olduğunuz gezi deneyimlerinize istinaden birçok Avrupa şehrinde pazar günleri mağazaların ve hatta alışveriş merkezlerinin kapalı olduğunu görmüş olabilirsiniz. Yada hafta sonları çalışma saatlerinin oldukça kısa ve çok erken saatlerde kapandıklarını. Ukrayna'da ise tam tersi bir durum söz konusudur ve mağazalar genellikle sabah 10.00'dan akşam 22.00'a kadar açıktır. Genelde pazartesi günleri çalışma saatleri kısadır veya mağazalar genellikle kapalıdır. Bu nedenle eğer sadece hafta sonunu kapsayan bir gezi planlıyorsanız rahat rahat alışveriş yapabilme imkanınız bulunuyor. Yurt dışına ilk kez seyahat eden birçok Ukraynalı ülkelerinin tam aksine gittikleri ülkelerde pazar günleri mağazaların kapalı olduğunu öğrendiklerinde büyük hayal kırıklığına uğramaktadırlar.


5) Yerel Lezzetler Hakkında

İnanç anlamında özellikle domuz eti tüketimi konusunda oldukça hassassanız yerel lezzetleri tatma konusunda biraz daha seçici ve dikkatli olmanız gerekebilir. Çünkü domuz eti ve ürünleri genel anlamda birçok yöresel yemekte fazlasıyla kullanılmaktadır. Başka yemek seçenekleri her yerde olduğu gibi oldukça fazla ama illa yerel bir lezzet deneyeceğim diyorsanız bu durumu göz önünde bulundurmanızı öneririz.


6) Musluk Suyu İçmeyin

Ukrayna'da musluklardan akan sular oldukça klorlu olması nedeniyle içmek için uygun değildir. Ancak musluktan akan suyun evsel kullanım anlamında özellikle de çamaşır yıkamak için herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Geziniz sırasında gazlı ve gazsız olarak hazır şişeli suları tüketmeniz faydalı olacaktır. Diğer Avrupa şehirlerindeki gibi pahalı olmadığını eklemekte yarar var.


7) Alkol Tüketimi Hakkında

Ukrayna'nın favori ve en çok tüketilen içkisi şüphesiz votkadır. Ukrayna votkasının çok farklı aromalarda ve alkol oranlarında seçenekleri mevcuttur. Başta Türkiye'deki yerel votka markalarının aksine satılan votkaların içimi oldukça yumuşak ve rahattır. İçiminin bu kadar rahat oluşu ister istemez insanı fazlaca tüketime sevketmektedir. Oturduğunuz yerden pek belli etmese de ayağa kalktığınız anda sizi çarpacaktır bizden söylemesi. Ben biradan vazgeçemem diyenler içinde her şehre ve bölgeye ait farklı tat ve sertlikler de oldukça fazla bira seçeneği de bulunmaktadır.
 

0 comments