Almeria Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey


Almeria, İspanya'nın 17 özerk topluluğundan biri olan Endülüs Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Şehir 955 yılında Kurtubalı yada bilenen adıyla bir şehir olan Cordobalı III. Abdurrahman tarafından hem Akdeniz'den gelecek saldırılara karşı tampon bir bölge oluşturmak hemde önemli bir liman olarak düşünülerek kurulmuştur. III. Abdurrahman yada tam adıyla Abdurrahman bin Muhammed, Endülüs Emevi Devleti'nde sırasıyla Kurtuba emiri, Kurtuba halifesi ve devlet hükümdarlığı görevlerinde bulunmuştur. Kendisinin ve kendisinden sonra bölgede yaşayanların şehrin mimari dokusuna ve gelişimine büyük katkıları olmuştur. İspanya'nın güneyinde içinizi ısıtacak ve samimi bir Akdeniz şehridir Almeria. Birazdan anlatacağımız sadece 10 şey bile içinizde Almeria'yı gezme isteği uyandıracağından eminiz.

1) Plajları

Bir Akdeniz şehri olan Almeria'nın plajlarıyla başlamasak olmazdı. İspanya'nın popüler bir tatil ve seyahat noktası haline gelmesiyle birlikte her yıl ağırladığı turist sayısı git gide artmaktadır. Artan turist sayısı ile birlikte ister istemez başta şehir sokaklarında ve tabi ki plaj ve sahillerinde kirlilik ve kalabalık da artmaktadır. Önceleri oldukça temiz, doğal ve bakir olan büyük İspanya şehirlerinin birçoğunun sahilleri artık neredeyse şehir merkezlerinden denize girilemeyecek bir hal almaya başlamıştır. 

Almeria'da ise durum bunun tam tersidir. Aradığınız yada özlediğiniz o sakin ve temiz plajları, kumsalları Almeria'da bulabilirsiniz. Dünya genelinde her ne kadar Almeria'nın da bilinirliği ve popülerliği git gide artsa da plajları ve denizi hala yeterince iyi durumdadır. Bilinen en popüler iki plajı Playa de los Genoveses ve Playa de los Muertos'tur.

Genoveses Plajı - Playa de los Genoveses

2) Avrupa'nın Tek Çölü

Belki de bunu daha önce hiç duymamıştınız ama Avrupa kıtasında var olan tek çöl Desierto Tabernas yani Tabernas Çölü'dür. Tabernas Çölü, Almeria şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktadır. Kıta'da görmeniz pek mümkün olmayan kum tepeleri, kumul alanlar, vahşi doğası ve bitki örtüsüyle başta Almeria'ya ve Avrupa kıtasına ait olmayan bir yer gibidir. Eğer olur da ziyaret etmeyi düşünürseniz bastığınız yerlere mutlaka dikkat edin. Çünkü sarı akreplere veya kara dul örümceklerine rastlamanız oldukça mümkündür.


3) Avrupa'daki En Kurak Yer

Tabernas Çölü'nün'de etkisiyle Avrupa'nın en kurak şehri Almeria'dır. Tabernas Çölü'nün yıllık yağış miktarının 200 milimetre olması da bunun en önemli sebeplerinden biridir. Yıllık sıcaklık ortalaması genel anlamda 19 derece üzerindedir. Bu sıcaklık değeriyle İspanya'nın bir başka şehri Sevilla'dan sonra Avrupa'nın en sıcak ikinci şehri ünvanına sahip olmasını sağlar. Almeria'da bugüne kadar kış ayları ve akşamlar da dahil olmak üzere hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bir sıcaklık ölçülmemiştir.


4) Vahşi Batı Filmlerinin Gözde Mekanı

Tabernas Çölü sahip olduğu arazi yapısı ve bitki örtüsüyle 60'lı ve 70'li yıllardaki Hollywood'un vahşi batı filmleri için en önemli çekim bölgelerinden biri olmuştur. Dönemin en ünlü filmlerinden olan ve Clint Eastwood'un rol aldığı Sergio Leone filmi burada çekilmiştir. Yine bölgede çekilmiş ve klasik olan vahşi batı filmleri Little Hollywood, Fort Bravo ve Western Leone filmleri için kurulmuş film setlerini görmeniz ve atmosferi yaşamanız mümkündür. Kesinlikle Amerika'nın o vahşi batı ortamını aratmadığını garanti ederiz.


5) İspanya İç Savaşı'nın İzleri

İspanya İç Savaşı 1936 ile 1939 yılları arasında İspanyol Cumhuriyetçiler ile İspanyol Milliyetçiler arasında yaşanan ve İspanya tarihini büyük ölçüde etkileyen, değiştiren bir savaştır. Savaşı 1 Nisan 1939 yılında General Francisco Franco'nun liderliğindeki milliyetçiler savaşı kazanacaktır ve Franco'nun 1975 yılına kadar süren diktatörlük rejimi başlamış olacaktır. 

Savaş zamanında Almeria yoğun bir bombardıman altındaydı. Bu bombardımanlardan sivil halkı korumak amacıyla Mimar Guillermo Langle Rubio önderliğinde 4.5 kilometrelik bir sığınma ve barınma tüneli kurulmaya karar verilmiştir. Kurulan tünelde yiyecek deposu, ameliyathane ve sosyal alanlar bulunmaktadır. Günümüzdeki adı Refugios de la Guerra Civil olan tünelin 1 kilometrelik bir kısmı ziyarete açıktır.


6) Alcazaba Kalesi

Endülüs Emevi Devleti'nin hükümdarı ve kalenin yapıldığı dönemde Kurtuba halifesi olan III. Abdurrahman tarafından yaptırılmıştır. Döneminin en gösterişli ve görkemli mimarilerinden birisidir. Aynı zamanda İspanya'nın Grana'da şehrinde yer alan El Hamra Sarayı'ndan sonra Endülüs Bölgesi'nin ikinci en uzun kalesidir. Alcazaba Kalesi, III. Abdurrahman'ın şehri Akdeniz'den gelecek tehlikelere karşı koruma amacıyla kurmakta olduğu şehrin temel taşını oluşturmaktadır. 

Kalenin üzerine kurulduğu tepe şehre yönelik her türlü tehlikeyi ve yangını gözlemleme imkanı tanıyordu. Aynı zamanda Alcazaba'nın sahip olduğu yüksek surlar ve gözetleme kuleleri onu oldukça geçilmesi zor yapıyordu. Kale içerisinde kurulan evler, ibadethane ve bahçeler Müslüman halkı daha huzurlu ve korunaklı bir hayat yaşamasına imkan tanımıştır. Alcazaba Kalesi, James Bond'un Asla Asla Deme, Indiana Jones: Son Macera, Barbar Conan gibi ünlü filmlere ve Queen of Swords gibi televizyon serilerine ev sahipliği yapmıştır.


7) Diğer Mimari Eserler

Almeria her ne kadar Endülüs Emevileri tarafından uzun süre İslami bir yönetim anlayışı ve tarzı ile inşa edilmiş bir şehir olsa da 1500'lü yıllar itibari ile şehirde inşa edilmiş gotik tarzda ve Rönesans mimarisi ile yapılmış kiliseler ve katedraller de yer almaktadır. Bunların başında gelen Almeria Katedrali ve Santiago Kilisesi görülmesi gerekenler arasındadır.

Almeria Katedrali

8) Cabo de Gata-Nijar Doğal Parkı

Doğal park, Endülüs'ün en büyük kıyı koruma alanıdır. Avrupa'nın en orjinal ve kendine has özellikleri olan parklarından biridir. Bu doğal park ve koruma alanın bir kısmı çöllerden, bir kısmı plajlardan bir kısmı da kayalık ve mercan resiflerinden oluşmaktadırç Parkı eşşiz ve farklı kılan işte bu birbirinden farklı üç dünyayı bir arada ve birbirinden mesafe anlamında çok az bir bölge içerisinde hepsini birden sahip oluyor olmasından kaynaklanmaktadır. Cabo de Gata-Nijar Doğal Parkı UNESCO tarafından 1971 yılında başlatılan İnsan ve Biyosfer Programı kapsamında biyosfer rezervi olarak seçilmiştir. Aynı şekilde 2001 yılında Akdeniz'in özel korunan alanları arasına alınmıştır.


9) Tapaslar Şirketten

Evet yanlış duymadınız tapaslar şirketten. Almeria'yayı herhalde birçok Avrupa şehrinde farklı kılan özelliği bu olsa gerek. Almeria'da bir kafeye yada restorana bir şeyler içmek için oturduğunuzda siz sipariş etmeseniz bile alkollü veya alkolsüz içeceğinizin yanında bir tapas tabağı ikram olarak gelecektir. Hatta bazı yerler var ki içecek siparişiniz sırasında tapasınızı neyli istediğinizi dahi sormaktadır. Bu arada ikram edilen tapaslar nerdeyse bir öğün yerine geçecek kadar doyurucu ve yeterlidir.


10) Keşfedilmeyi Bekleyen Bir Şehir

Almeria başta büyük İspanya şehirleri yada bölgede yer alan Sevilla, Granada gibi şehirlere göre daha sönük kalmakta ve gelen turist sayısı diğer şehirlerin çok altında kalmaktadır. Halbuki Almeria, Endülüs Emevi dönemi başta olmak üzere bölgede görkemi ve ihtişamıyla dikkat çeken bir liman kenti konumundaydı. Bize sorarsanız bu özelliğini hala korumakta ve keşfedilmeyi beklemektedir.


Fotoğraf Kaynakça: www.wikipedia.org

0 comments