Bunları Görmeden Prag'tan Ayrılmayın


Prag, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehridir. Aynı zamanda Çekoslovakya'nın da eski başkentidir. Prag, Avrupa Birliği ülkeleri arasında 14. büyük şehir olma özelliğine de sahiptir. Prag sahip olduğu zengin tarihi ile geçmişten günümüze Orta Avrupa'nın en önemli siyasi, kültürel ve ekonomik merkezlerinden birisi olmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında nispeten de olsa diğer Avrupa şehirlerine göre daha az hasar alması nedeniyle birçok tarihi yapı ve eser günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır. Son yıllarda başta Türkler tarafından olmak üzere dünyanın dört bir yanında ziyaret edilen popüler bir destinasyon haline gelmiştir.
 
Eğer sizde yakın zamanda bir Prag seyahati planlıyorsanız ve gitmeden gezilecek, görülecek yerlerin nereler olduğunu merak ediyorsanız bu yazımız tam da size göre. Prag sürprizlerle dolu bir şehirdir, gezilecek ve görülecek çok şey vardır. Ancak sınırlı bir vaktiniz varsa görmeden ayrılmayın dediğimiz yerler geziniz öncesi size seçim yapma imkanı tanıyacaktır.
 
1) Vaclav Meydanı

Vaclav Meydanı yada diğer bilinen adıyla Wenceslas Meydanı, Prag tarihinin birçok önemli tarihi ve siyasi olayına tanıklık etmiş şehir meydanıdır. Meydanla ilgili en önemli olaylardan bazıları 1918 yılında Çekoslovakya bağımsızlık bildirisinin burada okunması ve 1989 yılında Kadife Devrimi sırasında yaşanan büyük gösterilerdir. 

Meydan hala şehrin gösteri ve kutlamalarının yapıldığı önemli bir merkezdir. Meydan adını Çek Devleti'nin koruyucu azizi olarak görülen Aziz Wenceslas'tan almaktadır. Meydanın hemen üst kısmında bir anıtı yer almaktadır. Anıtın hemen arkasında da Prag Ulusal Müzesi bulunmaktadır.


2) Eski Şehir Meydanı (Old Town)

Old Town bir orta çağ yerleşim yeridir. Meydanın etrafında sıralanmış binalar, ibadet yerleri ve birazdan bahsedeceğimiz Astronomik Saat en önemli görülmesi gereken yerler arasındadır. Meydanda her zaman atıştıracak veya içecek bir şeyler mutlaka bulursunuz. Aynı zamanda başta yılbaşı kutlamaları olmak üzere, konserler ve daha birçok etkinlik bu alanda gerçekleştirilmektedir. Farklı tarzlarda ve konseptlerde kafeler, restoranlar, barlar ve hediyelik eşya dükkanları bulabilirsiniz.


3) Astronomik Saat

Astronomik Saat, Prag Old Town'da yer almaktadır. Dünyanın hala çalışan en eski tek saatidir. Saat fotoğraflarda veya görsellerde küçükmüş gibi görünsede yakından gördüğünüzde oldukça büyük ve heybetli durmaktadır. Astromomik Saat, 12 saat dilimini ve 12 burcun sembollerini gösteren bir saattir. Saat her saat başında aynı guguklu duvar saatlerinde olduğu gibi bir animasyon gerçekleştirmektedir. Saat hakkında daha detaylı bilgiye Astronomik Saat - Prag adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.


4) Karl Köprüsü

Karl Köprüsü ingilizce adı olan Charles Köprüsü olarakta anılmaktadır. Köprü Kutsal Roma İmparatoru IV. Karl tarafından Vitava Nehri üzerine kurulmuştur. Köprünün yapımına 14. yüzyılda başlanmıştır ve 1402 yılında yapımı tamamlanmıştır. 16 kemer üzerine oturtulan köprünün toplam uzunluğu 516 metre olup genişliği ise 9.5 metredir. Köprünün yapımında taş kullanılmıştır. Köprünün üzerinde Barok stilinde dönemin ve şehrin önemli azizlerinin heykeli yer alır. Toplamda irili ufaklı 30 heykel bulunmaktadır. 

Karl Köprüsü şehrin en önemli çekim merkezlerinden birisidir. Vitava Nehri'ni ve şehrin her iyi yakasını nehir yatağı boyunca izleyebileceğiniz en iyi noktalardan biridir. Köprü üzerinde sizin bu anınızı ölümsüzleştirmek isteyen ressamlara rastlamanız mümkündür.


5) Prag Kalesi

Kalenin ilk kuruluşu 9. yüzyıla kadar gitmektedir. Kalenin ilk inşa edilen kısmı kilise binasıdır. Zamanla şehrin büyümeye başlamasıyla kilisenin etrafına yapılan diğer yapılarla birlikte kale son şeklini almıştır. Kalenin bugünkü son şeklini alması 1929 tarihini bulmuştur. Kale Barok ve Maniyerizm tarzında yapılmıştır. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Prag Kalesi dünyanın en büyük antik kalesidir. Kale 570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğindedir. Bohemya ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu krallarının, Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti devlet başkanlarının ikamet yeri olmuştur. 

Günümüzde hala Çek Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanlığı Sarayı olarak kullanılmaktadır. Kale içerisinde kiliseler, saraylar, salonlar, askeri binalar, savunma kuleleri, çeşmeler, bahçeler ve heykeller yer almaktadır. Birçok farklı yüzyıldan çeşitli eserler barındırmaktadır. Panoramik Prag şehir manzarasının en iyi gözlemlenebileceği yerlerden birisidir.


6) Aziz Vitus Katedrali

Aziz Vitus Katedrali, Prag Kalesi içerisinde yer almaktadır. Kale içerisinde görülmesi gereken mimari yapıların başında gelir. Prag Başpiskoposluğunun merkezi olan bir Roma Katolik kilisesidir. Dönemin önemli azizlerinden Aziz Vitus'a adanmış bir yapıdır. Kendisinin ve daha birçok azize ait kemikler burada bulunmaktadır. Aynı zamanda birçok Bohem kralının ve Kutsal Roma imparatorunun mezarı yer almaktadır. Katedralin yapımına 1344 yılında başlanmıştır ve tamamlanması tıpkı Prag Kalesi gibi 1929 yılını bulmuştur. Gotik tarzda inşa edilmiş bir katedraldir.


7) Petrin Tepesi

Petrin Tepesi, Vitava Nehri'nden 130 metre yükseklikte olan tamamı park ve yeşil alanlarla kaplı bir tepedir. Prag şehir merkezinin ciğerleri konumundadır ve Prag sakinleri için dinlenme, doğaya kaçış yeridir. Tepede 12. yüzyıldan kalan Açlık Duvarı en önemli görülmesi gereken yerler arasındadır. Dönemin Kutsal Roma İmparatoru IV. Karl tarafından şehre ve Prag Kalesi'ne batıdan ve güneyden gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla yaptırılmış orta çağ savunma duvarıdır. Diğer bir mite göre de 12. yüzyılda baş gösteren kıtlık nedeniyle fakirlere istihdam yaratmak ve onları doyurmak amacıyla böyle bir duvar inşaatının yaptırıldığıdır. Prag Kalesi'nden sonra şehri panoramik olarak izleyebileceğiniz noktalardan biriside burasıdır.


8) Klementinum Kütüphanesi

Klementinum Kütüphanesi Prag'ta yer alan birçok mimari eserde olduğu gibi bir azize ithafen yapılmıştır. Kütüphane 11. yüyzılda Aziz Klement'e ithafen yapılmış olan bir şapele dayanmaktadır. Hem döneminin hem de şuan dünyanın en görkemli kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Barok tarzdaki mimari yapısı ve tavan freskleri bunu kanıtlar niteliktedir.


9) Eski Yahudi Mezarlığı

Eski Yahudi Mezarlığı Avrupa'nın en büyük Yahudi mezarlığıdır. Aynı zamanda Prag'taki en önemli Yahudi anıtlarının başında gelir. 15. yüzyıldan 16. yüzyılın sonuna kadar birçok Yahudi ve o dönemdeki önemli Yahudiler buraya defnedilmiştir. Mezarlıktaki mezar taşları oldukça sık ve sıkışmış bir vaziyettedir. Birçok mezar ve mezar taşı günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiştir ve iyi korunmuştur. Mezarlık Prag Yahudi Müzesi tarafından idare edilmektedir. Bir efsaneye göre Hitler mezarlığın yıkılması yerine mezarlığın korunmasını talep etmiştir. Bunu istemesindeki amacı ilerde soyu tükenmiş bir milletten geriye kalan bir müze gibi tüm insanlığın ibret alacağı bir yer olmasını istemiştir.


10) Lennon Duvarı

1980'e kadar gayet sıradan bir duvarken 8 Aralık 1980 yılında Beatles grubunun üyesi olan John Lennon'un silahla vurularak öldürülmesinin ardından duvara John Lennon portresinin ve grubun şarkı sözlerinin yazılmasıyla başlamıştır her şey. Çok kısa bir süre içerisinde duvarın her yeri çizim ve grafitilerle dolmuştur. Duvar birçok farklı dönemde gençler tarafından siyasilere ve devlet otoritelerine istek ve taleplerini çizimler ve yazılar yoluyla iletmek için kullanılmıştır. Duvar günümüzde de hala popülerliğini korumaktadır. Duvar hakkında daha detaylı bilgiye Lennon Duvarı adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Fotoğraf Kaynakça: www.wikimedia.org

0 comments