Hashima Adası


Yaygın adıyla Gunkanjima olarak bilinen Hashima Adası'nın anlamı, görünümü nedeniyle savaş gemisi anlamına gelmektedir. Japonya'nın güneyinde Nagasaki şehrine 15 km uzaklıkta bir adadır. Nagasaki profektörlüğünde yer alan 505 ıssız adadan bir tanesidir.


Japonya'nın endüstriyel devriminin en önemli sembollerinden biridir bu ada. Sebebi de deniz altında bulunan kömür yataklarıdır. Adaya 1887 yılında kurulan kömür madenleri devrime oldukça büyük bir hız katmıştır. 1959 yılına gelindiğinde adanın 5.259 gibi oldukça yüksek bir nüfusu bulunmaktaydı. 1974 yılında ise artık kömür madenlerinin tükenmeye başlamasıyla birlikte ada halkı yavaş yavaş adayı terketmeye başlamıştı ve çok kısa bir süre içerisinde de adaki tüm halk adadan göç ederek adayı terk etmiştir.





2000'li yıllarda adaya olan ilgi bu sefer turistik gezilerin yapılması amacıyla tekrar artmıştır. Başta adayı çevreleyen duvarlar olmak üzere tüm ada baştan aşağı restorasyondan geçirilmiştir. 22 Nisan 2009 yılında adaya ilk turistik ziyaret gerçekleştirilmiştir. O günden beri adayı ziyaret eden turist sayısı kat ve kat artarak devam etmektedir.


Ada Temmuz 2015 tarihinde UNESCO Dünya Dünya Listesi'ne alınmıştır ve önemli bir çekim merkezi haline gelmiştir.


0 comments