Lennon Duvarı


Lennon Duvarı yada diğer bir deyişle John Lennon Duvarı, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta yer alan üzerindeki grafiti ve çizimlerle ünlü olan bir duvardır. 1980'li yıllara kadar gayet sıradan bir duvarken, 08 Aralık 1980' de John Lennon silahla vurularak öldürmesinin ardından duvara yapılan John Lennon portresi ve Beatles grubunun şarkı sözlerinin bir kısmının grafitisinin yapılması her şeyin başlangıcı olmuştur.


Özellikle gençlerin ve üniversite öğrencilerinin dikkatini çekerek çok kısa sürede bir akım olarak yayılmıştır ve duvarının her yeri çeşitli çizimlerle, yazılarla dolmaya başlamıştır.


1988 yılında duvar Gustáv Husák liderliğindeki komünist rejim tarafından propaganda amaçlı ve halkı yönlendirici mesajlar içeren bir duvar haline gelmeye başladığı için itici bulunmaya başlamıştır.

Gustáv Husák

Gençler istek ve şikayetlerini duvara yazdıkları notlarla, çizimlerle ilgili mercilere duyurmaya çalışmaktadır. Bu durumda yazılan yazılar nedeniyle yüzlerce öğrenci ile güvenlik güçlerini Charles Köprüsü'nün önünde karşıya karşıya getirmiştir ve çatışmalara neden olmuştur. Gençler başlatmış oldukları bu akımı Leninizm olarak tanımlarken, Çek otoriteler ise bu gençleri alkolik, mentalitesi bozuk, sosyopat ve hatta Batı kapitalizminin ajanları olarak görmekteydi.

Duvara sürekli olarak yeni çizimler yapıldığı için bir gün önceki çizimi bir gün sonra görmeniz bile oldukça zorlaşmıştı. Hatta bu yüzden duvara yapılan ilk John Lennon portresi bile üzerine yapılan çizimler nedeniyle ortadan kaybolmuştu. Çek merciler duvarı baştan aşşağıya boyasalar bile duvar ikinci gününde tekrardan çizim ve yazılarla dolmaktaydı.


Duvarın gerçek sahibi güncel adı Malta Şövalyeleri olan bir tarikattır. Bu tarikat duvarın üzerine çizimler yapılmasına bizzat izin vermektedir. Duvar Prag'ın Malá Strana isimli bölgesinde yer almaktadır.

Lennon Duvarı'na benzer bir duvarda Lennon Duvarı'ndan esinlenilerek 2014 yılında Hong Kong protestoları sırasında ortaya çıkmıştır. Protestolar sırasında halk demokratik istek ve taleplerini Hong Kong Merkez Hükümet Ofisleri'nin duvarlarına yazdıkları yazılar ve çizimlerle anlatmaya çalışmışlardır.

Lennon Duvarı, Hong Kong

Çekoslovakya döneminde Komünist rejimi sonlandıran Kadife Devrim'in 25. yıl dönümünde yani 17 Kasım 2014'te devrim karşıtı komünist öğrenciler tarafından komple beyaza boyanarak üzerine sadece 'Duvar bitti' yazılmıştır. Malta Şövalyaleri tarafından bu eylem sanat eserlerine yıkmak ve zarar vermek suçundan suç duyurusunda bulunmalarına neden olmuştur. Öğrencilerle yapılan ikili görüşmeler sonunda suç duyurusu tarikat tarafından geri çekilmiştir.

Zamanla 'Duvar bitti' ibaresi yerini 'Savaş bitti' ibaresine bırakmıştır. Günümüzde bile hala gençlerin ilgisini çeken duvar aynı zaman da turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir ve gün ve gün değişerek yerine korumaktadır. Duvar artık günümüzde aşk ve barış gibi global düşüncelerin sembolü haline gelmiştir.







0 comments