Zakopane - Polonya'nın Alpler'i


Zakopane Polonya'nın güneyinde Slovakya sınırında uzanan Tatra Dağları'nın eteklerine kurulmuş bir şehirdir. Bir nevi Polonya'nın Alpler'idir.

İlk yerleşimcilerine 17. yüzyılda rastlanan şehrin bugünkü nüfusu yaklaşık 28.000'dir. 19. Yüzyılda bölgenin kalkınmasında ve nüfusunun artmasında madencilik ve metalürji endüstrileri önemli rol oynamıştır. II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen şehir savaş boyunca yer altı depolama noktası olarak kullanılmıştır. 1945 yılında Almanlar şehirden tamamen çekilmişlerdir.

Toplam yüz ölçümü 84 kilometrekare olan şehrin en yüksek noktası 1.126 metre yüksekliğe sahiptir. Yılda 2.500.000’dan fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir. Turist sayısı özellikle kış aylarında kış turizmi nedeniyle ve düzenlenen özel etkinliklerde oldukça artmaktadır. Şehirde her bütçeye uygun konaklayabileceğiniz 400’den fazla küçük ama şirin dağ evleri, hosteller ve lüks butik oteller bulunmaktadır. Fiyatları da benzer nitelikteki şehirlerde yer alan tesislere kıyasla son derece uygundur.

Turistlerin kış aylarında Zakopane’ye çoğunlukla geliş amacı kış sporları, dağcılık ve tırmanıştır. Şehirde aralık ve şubat ayları arasında aktif olarak kayak yapabilmektedir. Zakopane 1929, 1939, 1962'de Dünya Kayak Şampiyonası'na ve 1956, 1993, 2001'de de Üniversite Kış Oyunları'na ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden şehir kış sporları başkenti olarak da kabul edilmektedir.

Yaz aylarında ise turistlerin tercihi yürüyüş, tırmanma, bisiklete ve ata binmedir. Havaların daha sıcak olduğu yaz aylarında kurulan yerel pazarlar ve bölge kültürüne ait eşyaların satıldığı mağazalarda fazlaca ziyaretçi çekmektedir.

Şehirde uzun yıllardır yerleşik olarak yaşayan yerli halkın kendine has kültürü olan Goral kültürüne ait izleri fazlasıyla görmek mümkündür. Bunların başında Goral kültürüne ait mimari, yöresel yiyecekler, geleneksel kıyafetler ve müzikler gelmektedir. 


Şehre gelen turistlerin en çok ilgisini çeken ve en çok aldıkları şeyler yerli halkın ürettiği bastonlar ve yine yerli halk tarafından üretilen bir tür tütsülenmiş  koyun peyniri olan ''Oscypek''tir. Eğer benim gibi tütsülenmiş yiyecekleri seviyorsanız kendine has motifleri olan bu peyniri mutlaka denemelisiniz benden söylemesi. 

Zakopane’ye Nasıl Gidilir?

Polonya'nın büyük şehirlerinden biri olan Kraków'dan yapacağınız iki buçuk saatlik tren yolculuğunun ardından Zakopane'nin şehir merkezinde yer alan tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Yine aynı şehirden tren yolculuğu yerine otobüsle seyahat etmeyi de tercih edebilirsiniz. Süre olarak trenle hemen hemen aynı sürmektedir.

Sizleri yağmurlu bir kış gününe ait Zakopane fotoğraflarıyla baş başa bırakıyorum. 
























0 comments