Eski Şehir (Old Town, Stare Miasto) - Varşova


Old Town bölgesi ve meydanı Varşova’nın en tarihi yaşayan bölgesidir. Lehçede ki adı Stare Miasto olan bu bu bölge Arnavut kaldırımlı sokakları ve Orta Çağ binalarıyla son derece büyüleyici bir yerdir. II. Dünya Savaşı sırasında yıkılan binaların büyük bir kısmı orijinaline sadık kalınarak savaş sonrası tekrar inşa edilmiştir. 1980’li yıllarda ise tekrardan restore edilerek günümüze kadar ayakta kalmayı başarmışlardır.

Old Town girişinde sizi karşılayacak en önemli mimarilerden biri Kraliyet Kalesi (Royal Castle) olacaktır. Maniyerist ve Barok tarzda yapılmış olan Kraliyet Kalesi geçmişten günümüze kadar Polonya’nın tarihi açısında birçok önemli kişiye ev sahipliği yapmıştır. Şehirdeki birçok yapı gibi Kraliyet Kalesi’de II. Dünya Savaşı sırasında büyük hasar görmüştür. Zaman içerisinde tekrar onarılan kale ve surları bugün müze olarak gezilebilmektedir. İçerisinde birçok sanat eserinin olduğu Kraliyet Kalesi Müzesi görmeden ayrılmamanız gereken yerlerden biridir. Bugün kale müze haricinde resmi ziyaretler ve devlet toplantıları içinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kraliyet Kalesi ve çevresi günümüzde UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak koruma altındadır.

Kraliyet Kalesi’nden Stare Miasto’nun içerilerine doğru ilerlediğinizde geniş bir meydanla karşılaşacaksınız. Yine renk renk Orta Çağ binalarıyla çevrili olan bu meydan Varşova’nın en popüler turist bölgelerinden biridir. Birçok cafe, restoran ve mağazanın olduğu bu meydan yorgunluğunuzu atabileceğiniz ve fotoğraf çekmek için şahane manzaralar bulabileceğiniz bir yerdir.

Meydanın tam ortasında elinde bir kılıç ve kalkan olan deniz kızı heykeli göreceksiniz. Bu deniz kızı heykeli tarihte birçok hikaye ve efsaneye konu olsa da halk arasında en yaygın olarak bilineni şehri korumak amacıyla orada kalan bir deniz kızı olduğudur. Efsaneye göre Old Town yakınlarda nehir kıyısında duraklayan bir deniz kızı orayı çok beğenir ve orda kalmaya karar verir. Bir süre sonra bölgedeki balıkçılar ağlarına bir şeyin zarar verdiğini ve yakaladıkları balıkları serbest bıraktığını görürler. Bunu yapanı yakalamak üzere bir pusu kurup deniz kızını yakalarlar. Ancak deniz kızı şarkı söylemeye başladığında, onun güzelliğinden etkilenen balıkçılar onu serbest bırakırlar. Bölgede yaşayan zengin bir tüccar ise deniz kızını yakalayarak onu hapseder. Deniz kızının yardım çığlıklarını duyan balıkçılar onu tüccarın elinden kurtarır. Deniz kızı ise kendisine yapılan bu iyiliği sonsuza kadar şehri ve sakinlerini koruyarak ödemeye karar verir.

Ayrıca yaz aylarında bölgeyi ziyaret etmeniz halinde, meydanda kurulan küçük ve şirin bir yerel pazar göreceksiniz. El yapımı süslerin, yiyeceklerin ve şehre özgü hediyeliklerin de satıldığı bu pazar ilginizi çekecektir.

Varşova Old Town Bölgesine Nasıl Gidilir?

Metro ile Ratusz Arsenal İstasyonuna geliniz. Sonrasında birçok otobüs sizi Old Town’a götürecektir. Ya da Wilanow’dan 180 numaralı otobüs ile Old Town’a en yakın bölgeye gidebilirsiniz. Havaalanından gelen 175 numaralı otobüsle, Ursynow bölgesinden gelen 195 numaralı otobüs yine Old Town bölgesinden geçmektedir. Ben otobüse binmek istemiyorum taksi ile gideceğim derseniz de taksi şoförüne Stare Miasto ya da Old Town demeniz yeterli olacaktır.

Şimdiden size de keyifli gezmeler dilerim. Geziniz öncesinde biraz daha fikir verebilmesi adına Varşova Old Town ziyaretimde bizzat çekmiş olduğum fotoğraflarla sizi baş başa bırakıyorum.




















0 comments