Polonya Bağımsızlık Günü Kutlamaları ve Kısa Tarihi


Uzun yıllar boyu süren savaşların ardından Polonya bölünmesinden 123 yıl sonra, I. Dünya Savaşı sonunda Versay Antlaşması ile 1918’de bağımsız bir devlet olmuştur. Bağımsızlığıyla birlikte cumhuriyetin ilan edildiği Polonya’da her yıl 11 Kasım’da Ulusal Bağımsızlık Günü ülkenin dört bir yanında büyük bir coşkuyla kutlanmakta ve Polonya’nın bağımsızlığına katkısı olanlar saygıyla anılmaktadır.

Polonya yıllar boyu ülke topraklarındaki savaşlar kaynaklı yaşadığı bölünmeler nedeniyle büyük yaralar almış ve kayıplar vermiştir.  123 yılın ardından işgalden kurtulan, küllerinden doğan bir ülke olan Polonya bağımsızlığını elde edebilmek adına hem siyasi hem askeri alanda çok büyük çabalar sarf etmiştir.

1937 yılından sonra hem ulusal bir bayram hem de tüm ülke genelinde bağımsızlık günü olarak kutlanmaya başlanan bu gün, 1919 yılında resmiyet kazanmıştır. Bu tarihten itibaren sadece Polonya’da değil dünyanın dört bir yanında yaşayan Polonyalılar tarafından da ülkeleri adına kutlama yaptıkları en önemli günlerden biri haline gelmiştir.

Ülkenin kurulduğu yıldan 1989 yılına kadar 22 Temmuz’da düzenlenen bağımsızlık törenleri 1989 yılında tüm eski rejimlerin de tamamen ortadan kalkmasıyla 11 Kasım günü kutlanmaya başlanmıştır.

Polonya 1918 yılında her ne kadar bağımsızlığını kazanan bir ülke olmuş olsa da topraklarına yönelik işgal ve tehdit girişimler maalesef bir türlü bitmek bilmemiştir. Bu bağlamda bazı ülkeler Polonya’nın hem siyasi hem askeri alanda gelişmesinin önüne geçmeye çalışmışlardır. Özellikle 1920 yılında Polonya ile Sovyetleri karşı karşıya getiren Varşova Savaşı, bağımsızlığının ardından Polonya’nın tekrar önemli kayıplar vermesine neden olmuştur. Bu savaş yeni kurulmuş bir ülke olan Polonya’yı iktisadi ve ekonomik anlamda oldukça geriye atmıştır.

Polonya’nın bir devlet olarak temelini aileler oluşturmaktadır ve kendini bir aile cumhuriyeti olarak tanımlamaktadır. Bu nedenle Polonyalılar ülkesinin kuruluşu için maddi ve manevi anlamda özveride bulunan herkesi anmayı ve yad etmeyi Polonya Ulusal Bağımsızlık Günü’nde unutmazlar. Polonyalılar için hayatını ülkesi için kaybedenlerinin hep bir ayrı yeri olmuştur. Bu nedenle Polonyalılar her ne kadar coşkuyla bağımsızlıklarını kutlasalar da bir yandan da yas tutmaktadırlar.

Aşağıda yer alan fotoğraflar Polonya’nın başkenti Varşova’nın en merkezi ve tarihi caddelerinden biri olan Nowy Swiat’ta gerçekleşen Polonya Ulusal Bağımsızlık Günü’ne ait geçit törenidir.












0 comments