Dünyanın En Yükseği Angel Şelalesi - Venezuela


Venezuela'da bulunan Angel Şelalesi dünyanın en yüksek şelalesidir. Yapılan resmi ölçüme göre tam 979 metre yüksekliğindedir. Şelalenin suları, en tepe noktadan tabana doğru düşerken 807 metre boyunca hiçbir engele çarpmadan serbest düşüş yaparlar. 807'inci metreden sonra kaya çıkıntısına çarpan suların yolculuğu bir süre daha devam eder ve 979'uncu metreden sonra şelalenin suları kuzeye doğru ilerleyerek Churun Nehri'ne karışır.

Angel Şelalesi İspanyolca da Salto Angel , Venezuela yerlilerin dilinde ise Kerepakupai Vena olarak geçmektedir. Araştırmalara göre Angel Şelalesi'ni ilk keşfeden 1912 yılında Venezuelalı kaşif Ernesto Sanchez La Cruz olmuştur. Ancak kaşif bu keşfini gizli tutmayı tercih etmiştir. Batının burayı keşfi ise 1935 yılında ABD'li pilot Jimmie Angel sayesinde olmuştur.
 

Peki şelalenin adı nereden gelmektedir. Jimmie Angel 1933 yılında değerli taşlar bulmak amacıyla uçağıyla bir yolculuğa çıkmıştır ve şans eseri bu yolculuğu sırasında Angel Şelalesi'ni keşfeder. Şelalenin bu muhteşem doğasını ve güzelliğini, karısıyla ve iki arkadaşıyla paylaşmak isteyen Jimmie şelaleye doğru tekrar yolu çıkar. Ancak uçağı Venezuelalı yerlilerin Şeytan Kanyonu diye adlandırdıkları Auyan tepesine düşer. Jimmie, karısı ve iki arkadaşı şelaleyi çevreleyen bu bakir ormanda 11 gün boyunca bir yandan doğayla bir yandan da açlıkla çetin bir savaş içerisine girerler. 11. günün sonunda küçük bir kasabaya ulaşırlar. Başlarından geçen olayı Venezuelalı yerlilere anlattıklarında ise yerliler çok şaşırırlar ve böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söylerler. Ancak uçak enkazını gören yerliler onu yaşam mücadelesiyle ve uçuşuyla Şeytana meydan okuyan Angel diye, efsaneleştirirler. O günden sonra şelale Angel Şelalesi olarak anılmaya başlanır. 1939'da ise şelalenin adı ilk kez bir Venezuela devlet haritasında Angel Şelalesi olarak belirtilmiş ve şelalenin adı resmiyet kazanmıştır.


Jimmie'nin düşen uçağı ise tam 33 yıl boyunca düştüğü yerde kalmış. 33 yıl sonra bir helikopter yardımıyla bulunduğu tepeden kaldırılan uçak müzeye konmuştur.

Her yıl binlerce turist sadece bu şelaleyi görmek için Venezuela'ya gelmektedir. Şelaleyi görmek isteyenlerin Haziran ve Kasım ayları arasında gitmelerini tavsiye ederim. Çünkü bu aylar şelalenin suyunun en bol olduğu zamanlardır. Özellikle aralık ve mart ayları arasında ise şelalenin suyu oldukça az akmaktadır.






0 comments