Washington Anıtı


Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, D.C.'de yer alan National Mall milli parkının içerisindeki bu anıt başkentin en önemli sembollerinden birisidir. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Kıta Ordusu'nun başkomutanı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk devlet başkanı olan George Washington anısına yapılmıştır. 169.294 metre uzunluğundaki bu anıt dünyanın en yüksek dikilitaşıdır. Her yıl yaklaşık bir milyon kişi tarafından ziyaret edildiği düşünülmektedir.

 

Anıtın yapımında mermer, granit ve gnays kullanılmıştır. Amerika doğumlu ve mimarlık alanında yetişmiş ilk mimar olarak da bilenen mimar Robert Mills tarafından tasarlanmıştır. Ancak anıtın yapımına her ne kadar Robert Mills'in tasarladığı gibi başlansa da inşası sırasında üzerinde birçok değişiklik yapılmıştır. Anıtın inşası sırasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin her eyaletinden ve dünyanın dört bir yanından gönderilen 193 hatıra taşı iç duvarlarına yerleştirilmiştir. Yapımına 1848 yılında başlanmış. Ancak bir takım aksaklıklar nedeniyle 1854-1877 yılları arasında yapımına ara verilmiştir. Verilen aradan sonra tamamlanması 1885 yılına kadar sürmüştür. Anıtın resmi açılışı ise 1889 yılında yapılmıştır.


Anıt tamamlandığında dünyanın en yüksek yapısı unvanının da sahibi olmuştur. Bu unvan anıtın inşasından önce Köln Katedrali'ne aitmiş. Ancak 1889 yılında Eyfel Kulesi'nin yapımının tamamlanmasıyla bu unvanını kaybetmiştir.


Anıt 2011 yılında Virginia depremini nedeniyle büyük hasar görmüştür. Hemen ardından vuran 2013 yılındaki Irene Kasırgası anıtın 2014 yılına kadar sürecek bir bakıma alınmasına neden olmuştur.

Washington Anıtı'na Nasıl Gidilir ?
 

Sahip olduğu 169.294 metre uzunluğuyla başkent Washington'ın hemen hemen birçok yerinden rahatlıkla görülebilmektedir. Başkent içerisinde birçok yere yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Eğer gezmek için pek fazla zamanınız yoksa hem en ucuz hem de en hızlı yol, başkent sokaklarında sıkça rastlayacağınız bisiklet taksilerden birini çevirmek olacaktır. Yürümeyi pek sevmeyenlerden iseniz yine şehir içinde birçok noktada halka açık bisiklet kiralama noktalarından bir bisiklet kiralayabilirsiniz. Şehir içi metro ağına kullanacak olanlar ise Smithsonian yada Federal Triangle metro duraklarından birinde indikleri takdirde, anıtı hemen karşılarında görebilirler.

 



0 comments