Ortadoğu ve Balkanların En Büyüğü Sabancı Merkez Cami


Seyhan Nehri'nin yanı başındaki Merkez Park'ın içerisinde yer alan, Sabancı Merkez Cami Ortadoğu ve Balkanların en büyük camisidir. Yapımına 1988 yılında başlanmıştır. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle caminin inşaatı 1998 yılına kadar sürmüştür. Şehrin birçok yerinden rahatlıkla görülebilen cami, Adana kent siluetinin sembolü haline gelmiştir.


1988 yılında devlet töreniyle temeli atılan caminin arsası zamanın büyükşehir belediyesi tarafından Türkiye Diyanet Vakfı'na devredilmiştir. Caminin projesi mimar Necip Dinç'e aittir ve tasarım olarak Sultan Ahmet Cami ile Selimiye Cami'sinden esinlenmiştir. Sabancı Merkez Cami her iki caminin bir sentezi olarak ortaya çıkmıştır. Dış tasarımında tamamen Sultan Ahmet Cami'nden esinlenilirken, iç tasarımı ise Selimiye Cami'ni yansıtmaktadır.

Solda yer alan Sultan Ahmet Cami, sağda yer alan ise Selimiye Cami

Böyle bir caminin yapılacak olması Adanalılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Adanalı hayırseverlerin, Türkiye Diyanet Vakfı'nın ve devlet bütçesinin katkılarıyla cami inşaatı kısa sürede yarılanmıştır. Ancak bir süre sonra cami inşaatı maddi imkansızlıklar nedeniyle durmuştur.

1996 yılında cami inşaatının devam edilebilmesi için gerekli kalan kısım için Sabancı ailesi ile görüşülmüştür. Sabancı ailesi de o zaman VAKSA şuan ise Sabancı Vakfı kuruluşu aracılığıyla bir trilyon yüz kırk milyar TL bağışta bulunarak caminin tamamlanmasına yardımcı olmuşlardır. İlk önceleri caminin adı Merkez Cami olarak düşünülürken Sabancı ailesinin yapmış olduğu yüklü bağışın ardından Sabancı Merkez Cami olarak isimlendirilmiştir.

Sabancı ailesinin desteğinin ardından kısa sürede tamamlanan cami inşaatı 1998 yılında yine devlet töreni ile dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Sakıp Sabancı tarafından ibadete açılmıştır. Caminin ince ayrıntılarının ve çevre düzenlemesinin tamamlanması 2000 yılına kadar sürmüştür.

Rakamlarla Sabancı Merkez Cami

  • Ana mekanda bulunan 4 yarım kubbe 4 halifeye, 4 mezhebe ve 4 kutsal kitaba,
  • Ana mekanda bulunan 5 kubbe İslam'ın 5 şartına,
  • Caminin sahip olduğu 6 minare imanın 6 şartına karşılık gelmektedir.
  • Altı minaredeki 16 şerefe; tarih boyunca kurulmuş 16 Türk devletini simgeler.
  • Avludaki 28 kubbe, Kur'an'da adı geçen 28 peygamberi ifade eder.
  • Ana kubbenin sahip olduğu 32 metrelik çap, 32 farza karşılık gelir.
  • Yine ana kubbedeki 40 pencere, Hz. Muhammed'in peygamber olduğu yaşı ifade eder.
  • Her biri 99 metre olan 6 minare ise Allah'ın 99 güzel ismine karşılık gelir.

Sabancı Merkez Cami'ne Nasıl Gidilir?

Adres: Reşatbey Mahallesi, ADANA


Şehir merkezi içerisinden bineceğiniz birçok toplu taşıma aracı sizi Reşatbey Mahallesi'ne kadar getirecektir.











0 comments