Brüksel'in Sembolü Atomium


1958 yılında Brüksel'deki Expo'58 Dünya Fuarı'na renk katması için inşa edilen Atomium, tahmin edilenden çok daha fazla ilgi görerek şuan Brüksel'in en çok turist çeken sembolü haline gelmiştir.


Atomium'un tasarımı Belçikalı mühendis André Waterkeyn'a aittir. 1954 yılında kendisinden Expo'58 fuarı için Belçika'yı sembolize edecek ve ses getirecek bir yapı tasarlanması istenmiştir. Oda demirin kristal kafes yapısından esinlenerek, onun 165 kez büyütülmüş hali olan Atomium'u ortaya çıkarmıştır. Atomium'un fuarın açılışından itibaren toplam 6 aylık bir süre için kalması planlanırken, beklenilenden çok daha fazla ses getirdiği için şehrin bir sembolü olarak kalmasına karar verilir.


Atomium 102 metre yüksekliğindedir. Birbirine demir çubuklarla bağlı olan toplam 9 küreden meydana gelmiştir. Her küre 18 metre çapındadır.


Yapılışının ardından ilk kez 2004 yılında bakıma alınan Atomium, orjinal parlaklığına kavuşturulduktan sonra 2006 yılında tekrar ziyarete açılmıştır. Atomium'um en tepedeki küresinden yer alan restoranda bir yandan yemeğinizi yiyebilir bir yandan da Brüksel manzarasını izleyebilirsiniz. Atomium'u tasarlayan mühendis André Waterkeyn'in ölümünden sonra en tepedeki bu küreye onun adı verilmiştir. En tepedeki küre dışındaki diğer kürelere yürüyen merdivenle çıkabilirsiniz. Ancak en tepedeki küre dışında diğer 4 küre daha ziyarete açıktır. 3 küre özel gün ve aktiviteler için ayrılmış olup. 1 kürede okul etkinlikleri için çocuklara ayrılmıştır. Bu arada Atomium'un içerisini gezebilmeniz için küçük bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca Atomium içerisinde küçük bir hediyelik eşya mağazası da yer almaktadır. 2008 yılında Atomium'um 50. yılı için yapılan etkinlikler büyük ses getirmiş ve ilgi ile takip edilmiştir.

Atomium'a Nasıl Gidilir?


Brüksel şehir haritasını elinize aldığınızda Atomium haritanın kuzeyinde yer almaktadır. Atomium'a gitmek için şehir merkezindeki herhangi bir metro durağından, altıncı metro hattını takip ederek hattın son durağı olan Heysel'de inmeniz gerekmektedir. Heysel durağında indikten sonra çok kısa bir yürüyüşün ardından Atomium'u görebilirsiniz.

Atomium Tanıtım Videosu









0 comments