Morskie Oko Gölü - Eye of the Sea


Morskie Oko Gölü, Tatra Dağları'ndaki en geniş ve en derin dördüncü göldür. Aynı zamanda Polonya'daki Tatra Ulusal Parkı'nın en yüksek noktalarından da birisidir. Gölün etrafında yer alan dağlar, göl yüzeyinden yaklaşık 1.000 metre yükseklikte yer almaktadır. Göl çevresindeki ağaçların büyük bir çoğunluğu İsviçre fıstık çamıdır.


Geçmişte Morskie Oko Gölü, 'Balık Göl'ü' olarak adlandırılmaktaymış. Bunun da sebebi gölün balık rezervi açısından oldukça zengin oluşu ve berrak suyundan kaynaklanmaktaymış. Gölün suyu o kadar berraktır ki gölün etrafını çevreleyen dağların silüeti olduğu gibi göle yansımaktadır. Bir efsaneye göre de Morskie Oko Gölü'nün yer altı tünelleri ve geçitleriyle denize bağlantısı olduğuna inanılırmış. Bu yüzden göl 'Eye of the Sea' yani 'Denizin Gözü' olarak da anılırmış.


Her yıl artan popülaritesi nedeniyle göl ve çevresinde koruyucu bazı önlemler ve katı kurallar getirilmiştir. Bu nedenle gölde balık tutmak, balıklara yiyecek veya suya şans parası atmak ve yüzmek yasaktır.

Morskie Oko Gölü Polonya ve Zakopane'deki en çok turist çeken ve ziyaret edilen yerlerden birisidir. Bir yaz sezonu boyunca ortalama 50.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yaz sezonu boyunca ve karın olmadığı zamanlarda Morskie Oko Gölü’ne ulaşım at arabalarıyla da sağlanabilmektedir. Ancak eğer kış sezonuysa ve kar yağmışsa yaklaşık iki saatlik bir yolu yürümeniz gerekmektedir. Ayrıca yol boyunca çığ tehlikesi ve ayı saldırıları konusundaki bilgi ve uyarı mesajları sizi biraz korkutsa da daha önce böyle bir olayın gerçekleşmemiş olması az da olsa içinizi rahatlatacaktır. 


Tatra Ulusal Parkı iklimi nedeniyle her mevsim yağışlıdır. Bu kışın kendini yoğun kar yağışı ve tipi olarak gösterirken, yazın ise sağanak yağış olarak kendini göstermektedir. Bu yüzden sürekli hazırlıklı ve tedbirli olmakta fayda vardır.


İki saatlik yürüyüşün yada at arabasıyla yapacağınız yolculuğun ardından muhteşem bir manzara ve doğa sizi karşılayacaktır. Eğer göle yürüyerek çıkmaya karar verdiyseniz emin olun ki gördüğünüz manzara size bütün yorgunluğunuzu unutturacaktır.


Gölün hemen kenarında gelen ziyaretçiler için küçük bir dağ evi bulunmaktadır. Bu evin içerisinde lezzetli ama az seçenekli bir menüye sahip bir kafe-restoran bulunmaktadır. Son derece uygun ve bütçe dostu bir fiyata alkollü veya alkolsüz bir içecekle birlikte öğle veya akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ayrıca içerisinde 6 odalı 12 ay hizmet veren bir konuk evi ve gelen ziyaretçiler için hediyelik eşyalar satan küçük bir mağaza bulunmaktadır. Zakopane’ye yolu düşen herkes tam bir doğa harikası olan Morskie Oko’yu görmeden kesinlikle dönmemelidir.





0 comments