Notre Dame Katedrali - Paris


Fransa'nın başkenti Paris'de yer alan Notre Dame Katedrali dünyaca ünlü katedrallerden birisidir. Fransız gotik mimarisinin en önemli örneği olarak kabul edilmektedir. Notr Dame aynı zamanda dünyadaki ilk gotik katedrallerden birisidir ve inşası gotik dönem boyunca da devam etmiştir.

Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen, Sen Nehri kıyısında yer alan katedral, halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılmaktadır ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapmaktadır.


19. yüzyılın başlarında Fransız şehir planlamacıları bakımsızlığından dolayı harabe haline gelmiş katedrali yıktırmak istemişlerdir. Ancak dönemin ünlü Fransız yazarı Victor Hugo, hem katedralin yıkılması önlemek, hem de halkın dikkatini katedrale çekebilmek için Notre Dame'ın Kamburu adlı romanı yazmıştır. Roman büyük bir ilgi görerek, katedralin yeniden restore edilmesi ve bakıma alınması konusunda bir kampanyaya öncülük etmiştir. 


Ayrıca roman daha sonraları Notre Dame de Paris adında müzikale dönüştürülmüştür.


Katedralin girişi batı cephesinde yer almaktadır. Batı cephesi de mimari açıdan katedralin en önemli ve en zengin kısmıdır. Batı cephesinin en önemli kısımları şunlardır:

  • Katedralin çanı Emmanuel'in yer aldığı Güney kulesi. Emmanuel katedralin en eski çanıdır. Emmanuel'le birlikte daha önceleri kulede yer alan kardeşi Marie, Fransız devrimi sonrasında top yapılmak üzere eritilmiştir.

  • Bir diğeri Yahuda ve İsrail'in 24 kralının sıralandığı kısımdır. Bu kısım Fransız devrimi sırasında hasar görmüştür. Bunun da sebebi devrimcilerin heykelleri Fransız krallarına ait olduklarını düşünmelerinden kaynaklanmıştır. Heykellerin kafalarını koparmışlardır ve heykeller tekrar tasarlanarak yerine yenileri konmuştur. Koparılan heykel kafaları ise 1977 yılında Paris'in dokuzuncu bölgesinde bulunmuştur ve sergilenmek üzere müzeye gönderilmiştir.
  • Yine batı cephesinde sırasıyla Meryem Ana Kapısı, Hz. İsa'nın Son Yargılama Kapısı ve Meryem Ana'nın annesi Azize Anne Kapısı yer almaktadır. Kapıların üzerleri bu kişilere ait hikayeler ile süslenmiştir.

Rakamlarla Notre Dame Katedrali

  • Katedralin yapımına 1163 yılında başlanmıştır ve inşası 1345 yılında tamamlanmıştır.
  • Yüksekliği 128 metredir.
  • Genişliği ise 69 metredir.
  • Sivri uçlu kulesinin uzunluğu 90 metredir.
  • Çan kulesine toplam 422 basamakla ulaşılır.
  • Güney kulesinde yer alan Emmanuel adlı çanın ağırlığı 13 tondur. Sadece tokmağı 500 kilo gelmektedir.

Notre Dame Katedrali'ne Nasıl Ulaşılır ?


Paris'in 4 nolu metro hattını kullanarak Cité ile Saint-Michel metro duraklarında indiğiniz taktirde kısa bir yürüyüşle Notre Dame Katedrali'ne ulaşabilirsiniz.

Notre Dame Katedrali Tam Olarak Nerede?

Açık Adresi: Notre Dame Cathedral, 6 Parvis Notre-Dame - place Jean-Paul-II, 75004 Paris, Fransa





0 comments