Tarsus Şelalesi - Mersin


Tarsus Şelalesi, Mersin'in Tarsus ilçesinin kuzeyindeki Berdan Çayı'nın üzerinde yer almaktadır. Berdan Çayı'nın toplam uzunluğu 142 km'dir. Toroslar'da doğup Tarsus ovasında geniş yaylar çizerek ilerleyen Berdan Çayı, Akdeniz'e dökülmektedir.

Berdan anlam olarak soğuk su anlamına gelmektedir. Tarsus ovasında bulunan Berdan Çayı, Kydnos Kenti'nin burada kurulmasının en önemli sebebidir. Milattan sonra 500'ler de, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından, kenti su taşkınlarından korumak amacıyla çayın yatağı değiştirilmiştir. Çayın yatağında yapılan değişiklik sonucu bugün yaklaşık 5 metre yükseklikteki kayalıklardan aşağıya akan Tarsus Şelalesi meydana gelmiştir. Romalılar döneminde şelalenin bulunduğu yer mezarlık olarak kullanılmış. Ancak şelalenin içerisinde yer alan ve kayalara oyulmuş bu mezarlar, oyuldukları kayaların çabuk aşınabilir olması nedeniyle, şelalenin suyunun debisinin yüksek olduğu zamanlarda aşınarak büyük ölçüde zarar görmüşlerdir.
 

Giderek büyüyen, genişleyen; Türkiye'nin en büyük ilçesinde yer alan bu şelale artık şehir merkezinin bir parçası haline gelmiştir. Ancak her ne kadar şehir merkezinin bir parçası olsa da sanki Tarsus'un hala doğaya açılan bir kapısı olarak doğallığını ve sadeliğini koruyabilmektedir.


Şelalenin hemen yanı başındaki restoranda dilerseniz yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ya da çay bahçesine oturarak Tarsus Şelalesi'nin eşsiz manzarasında çayınızı yudumlayabilirsiniz. Seçim sizin.

Tarsus Şelalesi tam olarak nerede?






0 comments