Dünya'nın En Yüksek Roller Coasterı - Kingda Ka


Amerika'nın New Jersey eyaletindeki Six Flags Great Adventure eğlence parkı içerisinde yer alan bu dünyanın en yüksek roller coasterı aynı zamanda dünyanın en hızlı ikinci roller coasterı unvanının da sahibidir. 3.5 saniyede, saatte 206 km hıza ulaşıyor olması onun dünyanın en hızlı ikincisi yaparken. Sahip olduğu 139 metrelik kısmıyla dünyanın en yükseği olma unvanını elinde tutar.

Roller coaster adını efsanevi bir Bengay kaplanından almıştır. Ayrıca roller coasterın dekorundan, uyarı levhalarına ve hatta trenlerine kadar her şey Nepal kültüründen esinlenilerek yapılmıştır.


Yapımına 10 Eylül 2004'de başlanmış ve 21 Mayıs 2005'de hizmete açılmıştır. Açıldığında dünyanın hem en hızlı hem de en yüksek roller coasterı olma unvanına sahipken, 2005 ekiminde inşası tamamlanan ve Ferrari World'de yer alan Formula Rossa dünyanın en hızlısı olma unvanını Kingda Ka'dan devralmıştır.


Eğer Kingda Ka'ya ilk ilk binişiniz ise onun o heybetli halini gördükten sonra önce büyük bir endişe ve korkuya kapılacaksınız. Ancak Kingda Ka'dan indikten sonra eminim ki bir kez daha binmek isteyeceksiniz. Tabii eğer gerçekten bir adrenalin tutkunuysanız.


Toplamda 28 saniye süren bu nefes kesici olayın öncesinde ve sonrasında neler yaşanıyor biraz onlardan bahsedeyim. Her biri toplam 18 kişilik olan 4 trenden biri sırasıyla fırlatma rampasına gelmektedir. Fırlatma rampasında toplamda 20.800 beygir gücüne sahip bir motor fırlatma işlemini gerçekleştirmektedir. Fırlatmadan hemen önce eller aşağıya, kafa geriye ve sıkı durun diye bir anons duyacaksınız. Bu tamamen güvenlik ve uyarı amaçlıdır. Treni tutan frenlerinin tısss diye açılma sesi ve aynı anda çıkan korna sesi, kalbinizin yerinden çıkacakmış gibi hissetmenize çok yakın olduğunuzun habercisidir. Fırlatmayla birlikte trenin 0'dan 206 km hıza ulaşması sadece 3.5 saniye sürmektedir. Saatte 206 km hıza ulaşan tren 90 derecelik ve 139 metre yüksekliğinde bir rampayı çıktıktan sonra yine aynı yükseklikten dönerek aşağıya inmeye başlayacaktır.

Kingda Ka'nın parkurunun toplam uzunluğu 950 metredir. Kingda Ka'dan inerken kendinizi sanki biri sizi dövmüş gibi hissedebilirsiniz. Çünkü roller coasterın hızından dolayı ortaya çıkardığı 5 g'lik kuvvet kendinizi böyle hissetmenize neden olacaktır. Normalde 7-9 g'lik bir kuvvetin insanın bilincini kaybetmesine neden olabileceğini düşünürseniz 5 g'lik bir kuvvetten sonra kendinizi böyle hissetmeniz normal olacaktır. O ilk sersemlik hissinizi üzerinizden attıktan sonra kesinlikle yüzünüzde anlam veremeyeceğiniz bir tebessüm oluşacaktır.


Açıldığı günden günümüze Kingda Ka'nın başından bir takım ilginç olaylar geçmiştir. Bunların ilki açıldıktan yaklaşık 15 gün sonra yolcusuz yapılan bir test sürüşü sırasında Kingda Ka'nın fren mekanizmalarının tam olarak çalışmadığı ve bir kısmının arızalı olduğu ortaya çıkmıştır. Hemen ziyarete kapatılarak üretici firmaya sorun aktarılmış ve üretici firmadan sorunsuz çalışan bir fren sistemi istenmiştir. Bu yüzden yaklaşık 2 ay kapalı kalan Kingda Ka fren sistemleri değiştirilerek tekrardan ziyarete açılmıştır. Kingda Ka'nın fren sistemiyle ilgili benzer bir sorun bir daha yaşanmamıştır.

Mayıs 2009'da ise Kingda Ka'ya yıldırım düşmüştür. Yıldırım düşmesi sonucu ciddi bir zarar gören raylar 3 aylık bir bakımın ardından onarılmış ve tekrar hizmete açılmıştır. 27 Ağustos 2011 yılında ABD'yi vuran Irene Kasırgası nedeniyle yine Kingda Ka büyük zarar görmüş ve Nisan 2012'ye kadar ziyarete açılmamıştır. Bir diğer ve en ilginç olay ise 2012'nin Temmuz ayında Kingda Ka'nın normal seyri sırasında bir çocuğa kuş çarpmıştır. Çarpmanın etkisiyle hafif şekilde yaralanan çocuk hastaneye kaldırılmıştır ve Kingda Ka kısa süreli kapatılmıştır.

Eğer gerçek adrenalin duygusunu tatmak istiyorsanız veya aradığınız şey farklı bir roller coaster deneyimi ise uğramanız gereken adres Six Flags Great Adventure, New Jersey.

Kingda Ka'nın en ön koltuğundan çekilmiş videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.



 





0 comments