Trevi Nam-ı Diğer Aşk Çeşmesi


İtalya'nın Roma kentinin, Trevi bölgesinde yer alan çeşme, mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanmıştır ve kendisinin ölümünden sonra Pietro Bracci tarafından tamamlanmıştır. Yapımına 1732 yılında başlanan, 26 metre yüksekliğinde ve 49 metre genişliğindeki bu devasal çeşme, şehirdeki en geniş Barok çeşme olduğu gibi dünyaca ünlü çeşmelerden de birisidir.

Trevi Çeşmesi bilenen adıyla Aşk Çeşmesi yada Türkçe adıyla Üçyol Çeşmesidir. Çeşmenin adını üç yolun kesişim yerinde olması nedeniyle almış olduğu varsayımlarının yanı sıra üç farklı yer altı su kaynağının bu noktadan yer yüzüne çıkıyor olmasının da etkisi olduğu düşünülmektedir.


Çeşmenin genel hatlarıyla görünümünde Yunan ve Roma mitolojisinde yer alan tanrı ve tanrıçalar yer almaktadır. Çeşmenin hemen ortasında Yunan mitolojisinde Poseidon, Roma mitolojisinde ise Neptunus olarak bilinen denizler, depremler ve atlar tanrısı yer almaktadır. Onun hemen solunda Yunan mitolojisinde Demeter, Roma mitolojisinde Ceres olarak bilinen ve tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçası yer almaktadır. Sağında ise Yunan mitolojisinde Hygieia, Roma mitolojisinde ise Salus olarak bilinen, sağlık ve temizlik tanrıçası bulunmaktadır. Poseidon'un altında ise deniz kabuğu şeklinde bir at arabası ve arabayı çeken kanatlı atlar yer almaktadır.


1998 yılında çeşme büyük bir yenileme ve onarımdan geçmiş. Çeşmenin eksik ve kırık olan yerleri onarılmış ve çeşmenin su pompası değiştirilmiştir. 2013 yılında çeşmenin yakın zamanda tekrar restorasyona alınacağı açıklanmıştır. Yapılan açıklamanın hemen ardından İtalya'nın en ünlü moda şirketlerinden biri olan Fendi, çeşmenin onarımı için 20 aylığına 2.2 milyon euro bağışlayarak sponsor olmak istediğini belirtmiştir.


Birçok çeşmede olduğu gibi Trevi Çeşmesi'nde de birçok insan dilek dilemek amacıyla çeşmeye bozuk para fırlatmaktadır. Ancak Trevi Çeşmesi'nde durum diğer çeşmelere göre biraz farklıdır. Öyle atim de istediğim dileği dileğim deme şansınız yok. Herkesin sadece iki dilek hakkı olduğu söyleniyor. Eğer ilk attığınız bozuk para suyu düşerse, bir gün mutlaka tekrar Roma'ya geleceğiniz anlamına geliyor. İkinci bozuk para ile de hayatınızın aşkını bulabilmeyi diliyorsunuz. Bu arada dileklerinizin gerçekleşebilmesi için çeşmeye arkanızı dönüp, parayı sağ elinizle sol omuzunuzun üzerinden fırlatmanız ve mutlaka suya düşmesi gerekiyor.


Çeşmeye her gün ortalama 3.000 euro civarında para fırlatılmaktadır. Çeşme içerisindeki bu paralar her gün sabahın erken saatlerinde görevliler tarafından süpürülerek temizlenmektedir. Toplanan bu paralar özel bir fona aktırılarak Roma'nın eksikleri ve ihtiyaçları için kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze çeşme içerisindeki paraları çalmak amacıyla birçok girişim olmuştur. Ancak hepsi sonuçsuz kalmıştır.


Çeşmenin etrafı genellikle çok kalabalık olmaktadır. Eğer çeşme ile birlikte rahat rahat fotoğraf çektirmek ve sessiz bir şekilde keyfini sürmek istiyorsanız sabah saat 9'dan önce orada olmanızı öneririm.

Trevi Çeşmesi Tam Olarak Nerede ?


Trevi Çeşmesi konum olarak Barberini metro durağına oldukça yakındır. Bu durakta indikten sonra yapacağınız kısa bir yürüşün ardından Trevi Çeşmesi'ni görebilirsiniz.





0 comments