Çoban Dede Türbesi


Çoban Dede Türbesi yada halk arasında bilinen adıyla Çoban Dede Tepesi, Adana şehir merkezinin hemen yanı başında, eşsiz Seyhan Nehri manzarasına sahip, yeşillikler içerisinde bir türbedir. Kentte, türbede yatan Çoban Dede hakkında çeşitli rivayetler ve hikayeler anlatılmaktadır.

Çoban Dede adını yapmakta olduğu çobanlık mesleğinden almıştır. Rivayete göre Çoban Dede, Niğde'nin Bor ilçesinde yaşamış hocaları Pir Kuddusi tarafından yetiştirilmiş toplam yedi kardeştirler. Diğer kardeşlerinin adı :
  • Zilli Dede (Ethem Dede)
  • Cabbar Dede
  • Bulut Dede
  • Ali Dede
  • Bulamaç Dede ve
  • Tosun Dede'dir.

Çoban Dede'nin mezarının bulunması ve türbeye dönüştürülmesi hakkında anlatılan en yaygın hikayelerden biri şöyledir: Zamanın birinde toprak almak amacıyla Çoban Dede'nin mezarının bulunduğu tepeye iş makinaları ile çalışmaya gidilir. Ancak ne yapsalar ne etseler bir türlü iş makinalarını çalıştıramazlar. Çalışanlarında tepeye kepçe vurmaları ile birlikte kepçeleri kırılır. Bir süre sonra Çoban Dede'nin mezarının fark edilmesiyle çalışmalar durdurulup tepe türbeye dönüştürülür. Tabi ki bu anlatılanlar bir rivayetten ibarettir.

Çoban Dede hicri takvime göre 1265 ( Miladi takvime göre 1848 ) yılında vefat etmiştir. Bugün Çoban Dede Türbesine gelen bir çok kişi türbede dua ettikten sonra bir adak adamaktadır ve dileğinin gerçekleşmesi durumunda adadığı şeyi gerçekleştireceğine söz verir.

Çoban Dede Türbesi'nin bulunduğu alan ve çevresi aynı zaman bir mesire alanıdır. Özellikle hafta sonları Adanalılar tarafından piknik yapmak amacıyla tercih edilen yerlerden birisidir. Bu nedenle türbeyi hafta sonu ziyaret etmek isterseniz biraz kalabalık olacaktır. Ayrıca hafta sonları yine başka şehirlerden turlar şeklinde yine ziyaretler yapılmaktadır bu nedenle de sıra beklemeniz gerekebilir. Bu sebeple en ideal günler çoğunlukla hafta içidir. Türbenin giriş kısmında hediyelik eşya satan dükkanlar bulunmaktadır. Hem türbeyle ilgili hem de Adana ile ilgili hediyelik ve süs eşyaları bulabilirsiniz.

Çoban Dede Türbesi'ne Nasıl Gidilir?

Ne yazık ki Çoban Dede Türbesi'ne doğrudan ulaşabileceğiniz henüz bir toplu taşıma aracı bulunmaktadır. Kendi şahsi aracınızla tepeyi ziyaret edebilirsiniz.

Çoban Dede Türbesi Tam Olarak Nerede ?











1 comments