Varşova Direniş Müzesi


Varşova ayaklanması, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya Halk Ordusu tarafından Varşova'yı Nazi Almanyası'ndan kurtarabilmek için başlatılmış en büyük ayaklanmalardan biridir. Varşova ayaklanması Nazi zulmüne karşı bir halkın uyanışını temsil eder.

Varşova Direniş Müzesi'nden bahsetmeden önce bu müzenin kuruluşuna sebep olan tarihi olaylara biraz değinmek istiyorum.


Ayaklanma Sovyet Rusya'nın Kızıl Ordu'sunun Varşova'nın doğusunu işgaliyle eş zamanlı olarak başlamıştır. Varşova cephesinde ikiye bölünen Nazi ordusu zor durumda kalmıştır. Ne var ki Kızıl Ordu'un ilerleyişi aniden durmuştur. Böylece doğu cephesinde ki Alman birlikleri direniş cephesine kaydırılmış ve takviyeler yapılmıştır.

1 Ağustos 1944 yılında başlayan ayaklanmanın amacı, Sovyet Rusya'nın doğu cephesini açmasıyla birlikte zayıflayan Alman birliklerinin şehirden atılması ve Varşova'nın Sovyetlerden önce kurtarılarak Sovyetler tarafından kurulacak geçici hükümetten önce devletin yönetimini ele geçirmekti. Ayaklanmanın başlarında Polonya Halk Ordusu Varşova'nın kontrolünü ele geçirmişti. Ancak Josef Stalin Polonya Halk Ordusu'nun amacını anlamıştı ve hem ayaklanmanın başarısızlıkla sonuçlanması hem de devlet yönetimi ele geçirmelerini önlemek amacıyla Kızıl Ordu'yu doğu cephesinde çekme kararı almıştı. Sovyet baskısından kurtulan Alman birliklerini kanlı sokak çatışmaları ve karşılıklı kayıpların ardından ayaklanmayı bastırmış ve Varşova'nın kontrolünü geri eline almıştı.


Ayaklanma sonucunda 16.000 Polonyalı direnişçi hayatını kaybetmiş, 6000'ini ise yaralanmıştır. Buna ek olarak yaklaşık 150.000 ile 200.000 dolaylarında Polonyalı sivil hayatını kaybetmiştir. Alman birliklerinin ise kaybı 8000 olmuştur. Ayrıca 9000'ini de yaralanmış ve kaybolmuştur. Ayaklanmanın insanlar açısından her ne kadar bilançosu ağır olsa da Varşova içinde oldukça olumsuz sonuçlanmıştır. Ayaklanma sonrası Varşova şehrindeki binaların %85 yıkılmış veya kullanılamaz hale gelmiştir.

İşte Polonya'nın başkenti Varşova'da kurulan Varşova Direniş Müzesi, bir yandan Polonya Halk Ordusu'nun kahramanca hikayesinden bahsederken, bir yandan da II. Dünya Savaşı'nın kanlı yüzüne tanıklık etmenize neden olmaktadır.


Varşova'nın Wola bölgesinde yer alan müzenin yapımına 1983 yılında başlanmış ancak çeşitli aksaklıklar nedeniyle tamamlanması direnişin başlangıcının 60. yılını yani 2004 yılını bulmuştur. En ince ayrıntısına kadar direnişi anlatan bu müzede ayaklanmadan kalan bir çok şeyin hala o günkü gibi korunduğuna şahitlik edeceksiniz. Özellikle ayaklanma sırasında çekilmiş fotoğraflar ve sevgililerin birbirlerine gönderdikleri mektuplar sizi oldukça etkileyecektir. Yılda yaklaşık 600.000 yerli yabancı turist tarafından ziyaret edilen bu müze Varşova'ya yolu düşen herkes tarafından muhakkak görülmelidir.


Varşova Direniş Müzesi

Adres: Grzybowska 79, Warszawa, Polonya

Telefon: +48 22 539 79 05

Çalışma saatleri:
Pazartesi: 09:00–18:00
Salı: Kapalı
Çarşamba: 09:00–18:00
Perşembe: 09:00–20:00
Cuma: 09:00–18:00
Cumartesi: 10:00–18:00
Pazar: 10:00–18:00

Varşova Direniş Müzesi Tam Olarak Nerede?


Varşova Direniş Müzesi'ne Nasıl Gidilir ?

Şehir merkezinde yer alan müzeye bir çok toplu taşıma aracıyla gidebilirsiniz. Ama en kestirme ve kolay olanı tramvay olacaktır. Şehrin bir çok noktasında bulunan tramvay hat ve duraklarından bineceğiniz 1 - 20 - 22 - 24 - 32 numaralı tramvaylar sizi Muzeum Powstania Warszawskiego durağına kadar getirecektir. Bu durakta indikten sonra yapcağınız kısa bir yürüyüşün ardından müzeyi gezebilirsiniz.









0 comments