İkinci Beyazıt (Koyunbaba) Köprüsü - Çorum


Çorum, Osmancık ilçe merkezinde Kızılırmak üzerine kurulmuş bu tarihi köprünün yapımına 1484 yılında başlanmış ve 1489 yılında tamamlanmıştır. O günden bugüne ayakta kalmayı başarabilen bu tarihi abide, Osmanlıdan kalan en önemli kültür miraslarımızın arasında yer almaktadır.

II. Beyazıt yada halk arasında bilenen adıyla Koyunbaba köprüsünün uzunluğu 250 metre, genişliği ise 7.5 metredir. Köprü tamamen dikdörtgen kesitli sarı kesme taşlardan inşa edilmiştir. Köprünün toplam 19 gözü vardır. Ancak Kızılırmak'ın taşıdığı toprak ve benzeri birikintiler nedeniyle bugün 15 gözü görülebilmektedir. Köprünün her iki yanında 60 santim yüksekliğin taş korkuluklar vardır. Köprünün üzerinde Arapça yazılmış bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede köprünün başlangıç ve bitiş tarihi, köprüyü yapanlar için dua ve teşekkür içeren yazılar yer alır.

Gelelim köprünün neden Koyunbaba köprüsü olarak adlandırıldığına. Zamanında Osmancık da Koyunbaba diye anılan biri yaşarmış. Gerçek adı Seyit Ali imiş. Osmancık'da çobanlık yapmaktaymış. Her 24 saatte bir koyun gibi melediğinden adı Koyunbaba olarak kalmış. O zamanlarda tüm yöre halkı tanırmış, bilirmiş.


Koyunbaba

Bir gün Fatih Sultan Mehmet, Otlukbeli'ne giderken namını çok duyduğu Koyunbaba'yı, Osmancık'ın yolunun üzerinde olmasını fırsat bilerekten ziyaret eder. Sefer dönüşü vezirini Koyunbaba'nın yanına göndererek bir isteği olup olmadığını sorar. Koyunbaba'da eğer padişahım bir hayır işlemek istiyorsa şu Kızılırmak üzerine bir köprü yaptırsın bana da hem koyunlarımı otlatabileceğim hem de üzerine bir ahır yapabileceğim bir arazi versin der. Köprü yapılması dışındaki tüm istekleri yerine getirilir.

Fatih Sultan Mehmet

Fakat köprünün yapılmasına Fatih Sultan Mehmet'in ömrü yetmez. Babasının ölümünden sonra tahta çıkan II. Beyazıt bir seferi sırasındayken Osmancık'ta Kızılırmak'tan karşıdan karşıya geçmek ister. Ancak bir türlü geçemezler. O sırada koyunlarını otlatan bir çobana rastlarlar. O çoban Koyunbaba'dır. II. Beyazıt Koyunbaba'dan kendilerini karşıya geçirmesini ister. Koyunbaba'da II. Beyazıt'a dönerek şöyle der geçiririm ama bu ırmağa bir köprü yaptırırsan. Bunun üzerine köprü yaptıracağına söz veren II. Beyazıt seferi sonrası İstanbul'a döner.

II. Beyazıt

Aradan kısa bir zaman geçmeden II. Beyazıt rüyasında Koyunbaba'yı görür. Ertesi gün tekrar rüyasında Koyunbaba'yı görünce hemen köprünün yapımı için gerekli araç-gereçlerin ve ustaların Osmancık'a gönderilmesini ister. Köprümü yapımı 5 sene içerisinde tamamlanır.

Çorumun, Osmancık ilçesi sahip olduğu doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla ne yazık ki birçok şehrimiz gibi turizm potansiyelini kullanamadığımız yerlerinden birisidir. Olur da bir gün yolunuz Çorum'a düşerse muhakkak Kızılırmak'ın kenarına kurulmuş, Osmanlı'dan kalma bir çok mirasa sahip bu ilçemizi gezmeyi unutmayın.

II. Beyazıt Köprüsü Tam Olarak Nerede?






0 comments