Stanford Üniversitesi


Amerika Birleşik Devletler'inin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve bilinen adıyla Stanford Üniversitesi gerçek adıyla Leland Stanford Junior University dünyanın ve Amerika'nın en büyük, en önemli özel üniversitelerinden biridir. Stanford ile ilgili bilinen en önemli yanlışların başında onun bir devlet üniversitesi olduğudur. Halbuki Stanford Üniversitesi dünyanın en büyük bütçeye sahip 3. özel üniversitesidir. 2013 yılı için üniversitenin bütçesi tam tamına 18.7 milyar dolardır.


Stanford Üniversitesi demiryolu şirketi sahibi ve dönemin Kaliforniya valisi Leland Stanford ve eşi Jane Stanford tarafından kurulmuştur. Kendileri üniversiteye 16 yaşında tifodan ölen ve tek oğulları olan Leland Stanford Junior adını vermişlerdir ve onun anısını üniversitenin adında yaşatmak istemişlerdir.

Stanford Ailesi

Kaliforniya'nın çocukları bizim çocuklarımız olacaktır sloganıyla eğitim öğretim hayatlarına başlamışlardır. Üniversitenin kuruluş yılı 1891'dir. Kurulduğu andan itibaren akademik anlamda hep üst sıralarda yer almıştır. Şuan bünyesinde 2.279 akademik personeli bulunmaktadır. Lisans ve yüksek lisans olmak üzere 2021 yılı için yaklaşık 25.000 öğrenci eğitim görmektedir.


Uluslararası akademik sıralama yapan saygın kuruluşların değerlendirmelerine göre akademik başarıları ve çalışmalarıyla hep ilk 3'te yer almaktadır. Stanford Üniversitesi'nin bünyesinde bir çok farklı alanda açılmış bölümler bulunmaktadır ve bu bölümlerde konusunda uzman ve lider kişiler yetiştirilmektedir. Stanford Üniversitesi'nin öğrenci, mezun ve akademik kadrosunun dünyaca nam salmış buluşlarının arasında SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP ( İnternet Protocol ) yer almaktadır. Aynı zamanda Silikon Vadisi'nin kurulmasına öncülük etmişlerdir. Üniversitenin The Stanford Daily adında günlük çıkan bir gazetesi bulunmaktadır.


Üniversite kampüsü 32 kilometrekarelik büyük bir alana kurulmuştur. Üniversite kampüsü içerisinde hem öğrencilerin hem de akademik personelin yaralanabileceği her türlü sosyal, kültürel ve sportif alanlar bulunmaktadır. Bunların başında alışveriş merkezi, büyük bir stadyum, kapalı ve açık yüzme havuzları, tenis kortları, golf sahaları, kütüphaneler gelmektedir. Üniversite kampüsünün büyüklüğünden dolayı üniversite içerisinde ulaşım ring seferler ve bisikletlerle sağlanmaktadır.

Muhteşem doğası ve mimarisiyle gerçekten dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer alan Stanford, birçok kişinin hayalini kurduğu, üniversite hayatının gerçeğe dönüştüğü üniversitelerden biridir.

Stanford Üniversitesi Tam Olarak Nerede?

 











0 comments