Eğirdir Gölü


Isparta ili sınırları içerisinde yer alan ve Göller Bölgesi'nin göz bebeği olan Eğirdir Gölü, kuzey-güney uzanımlı büyük bir tektonik göldür. 468 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Türkiye'nin en büyük 4. gölüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 917 metredir. Gölün ortalama derinliği 14 metre, en derin yeri ise yaklaşık 17 metredir. Kış aylarında havanın eksiye düşmesi nedeniyle gölün sığ olan yerlerinden zaman zaman donmalar görülmektedir. Genelde cam gibi temiz ve berrak olan suyun rengi gün içerisinde çok farklı renklere büründüğünden dolayı gölün adı yedi renkli olarak da anılmaktadır.


Göl yatağının kuzey tarafına doğru alan ve daha küçük bir alanı kaplayan kısmına Hoyran Gölü, güneyde kalan büyük kısmına ise Eğirdir Gölü denilmektedir. Yöre halkı gölden balıkçılık ve kerevit yetiştiriciliği gibi çeşitli alanlarda yararlanmaktadır. Aynı zamanda göl sulama ve elektrik üretimi gibi faaliyetler içinde kullanılmaktadır. 1994 yılında tamamlanan içme suyu tesisleriyle Isparta'nın içme suyu ihtiyacının bir kısmı da Eğirdir'den sağlanmaktadır.

Gölde Eğirdir'e kara yolu ile bağlanmış iki ada bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Can Ada, ikincisi ise Yeşil Ada'dır. Can ada Yeşil Ada'ya oranla oldukça küçük olup üzerinden herhangi bir yerleşim yeri olmayan, sadece karavan turizmi ve piknik alanı olarak kullanılan 7 dönümlük bir araziden oluşmaktadır. Atatürk'ün Eğirdir'i ziyareti sırasında 1 Şubat 1933 tarihli Belediye encümeni kararıyla Can Ada kendisine hediye edilmiş. Atatürk'ün ölümünden sonra ada mirasçılarına onlardan sonra tekrar Eğirdir Belediyesi'ne geçmiştir.


Yeşil Ada ise üzerinde yerleşim alanlarının, kafelerin, restoranların, pansiyonların ve 19. yüzyılda inşa edilen Aya Stefanos Kilisesi'nin bulunduğu tam bir turizm merkezidir. Adadaki halk geçimini balık restoranları ve ev pansiyonları ile sağlamaktadır. Aynı zamanda adada Süleyman Demirel Üniversitesi'nin bir uygulama oteli de bulunmaktadır.

Çevre illerin, özellikle de hafta sonları Ispartalıların en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında gelen Eğirdir Gölü, muhteşem doğasıyla kesinlikle görülmeye değer.

Eğirdir Gölü'nde Mutlaka Yiyin


Yolunuz olur da Eğirdir'e düşerse Yeşil Ada üzerindeki herhangi bir balık restoranında, muhteşem göl manzarasında rakı-balık keyfi yapmadan dönmeyin. Özellikle de tatlı su levreği kızartmasını muhakkak deneyin.

Eğirdir Gölü'nde Mutlaka Görün


Yeşil Ada üzerinde bulunan Aya Stefanos Kilisesi'ni adadan ayrılmadan mutlaka görün. Her ne kadar yıllara meydan okur bir hali olsa da. Mutlaka restorasyondan geçmesi gerekmektedir.

Eğirdir Gölü'nde Mutlaka Yapın


Eğer zamanınız varsa adada bisiklet kiralayıp adanın muhteşem doğasını keşfetmeyi unutmayın.

Eğirdir Gölü'ne Nasıl Gidilir ?


Isparta il sınırları içerisinde yer alan Eğirdir Gölü Isparta şehir merkezine 35 km uzaklıktadır ve araba ile yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Isparta'ya ulaşım ise bir çok şehrimizden şehirler arası otobüslerle ve İstanbul'dan uçak ile sağlanabilmektedir.






0 comments