Barut Kulesi - Powder Tower


Barut Kulesi, Prag eski şehirde yer alan 13 şehir kapısından birisidir. Kule gotik mimari ile inşa edilmiştir. Kulenin yapımına 1475 yılında başlanmıştır.

Kule şehri korumaktan çok şehre girişte daha çekici ve gösterişli bir şehir kapısı olması amacıyla inşa edilmiştir. Kulenin ilk tuğlası dönemin Macaristan ve Hırvatistan Kralı II. Vladislav tarafından konulmuştur. Kule dönemin belediye meclisi tarafından Kral II. Vladislav'a taç giyme hediyesi olarak verilmiştir. Kulenin yapımı esnasında kule 'Yeni Kule' olarak adlandırılmaktaydı. Kulenin yapımında ve tarzında dönemin en önemli tasarımcılarından Peter Parles'in eseri olan Charles Köprüsü'nden esinlenilmiştir.

Kral II. Vladislav

Çıkan bir isyan sonucunda Kral II. Vladislav'ın yerinin değiştirilmesi ile kulenin yapımı durmuştur. Kral II. Vladislav çıkan isyanın yatışması ile 1485 yılında Prag'a tekrar dönerek yaşamının sonuna kadar hayatını Prag Kalesi'nde geçirmiştir. Kule'de bu süre zarfı içinde tamamlanmıştır. Uzun yıllar kullanılmayan kule 1836 yılı itibari ile St. Vitus Katedrali'ne gidiş amacıyla taç giyme törenleri sırasında tekrar kullanılmaya başlamıştır.


17. yüzyılda kule barut saklamak amacıyla kullanılmaya başlamış. Adının da Barut Kulesi olarak anılmasının en önemli sebebi budur. 06 Mayıs 1757 yılında başlayan yedi yıl savaşları sırasında, Prag Savaşı'nda kule büyük ölçüde hasar görmüştür. 1876 yılında kulenin üzerinde yer alan hasar görmüş heykeller yenileri ile değiştirilmiştir.

Kule geçen onca zamana rağmen halen Prag eski şehirde tüm görkemi ile ayakta durmaktadır.





0 comments