Rodin Müzesi


Auguste Rodin, 12 Kasım 1840'da Paris'te dünyaya gelmiş dünyaca ünlü Fransız bir heykeltıraştır. Heykeli keşfedişinde ve heykele olan ilgisinin ortaya çıkmasında küçük yaşlarda gitmekte olduğu La Petite École yani Küçük Okul isimli özel desen ve matematik okulu etkili olmuştur. Bu okul sayesinde heykeli keşfederek, desen becerilerini geliştirmiştir.


1864'te yani 24 yaşında ilk atölyesini tutmuştur. Bilinen en önemli eserlerini 1877 ile 1900'lü yıllar arasında ortaya koymuştur. Bunların arasında Tunç Çağı, Yürüyen Adam, Adem ve Havva figürleri, Düşünen Adam, Victor Hugo büstü ve Öpüşme gibi eserler yer almaktadır. (İlgili eserler sırasıyla soldan sağa doğru aşağıda yer almaktadır.)





17 Kasım 1917'de hayata veda eden Rodin kendinden sonraki heykeltıraşlara yol gösterecek teknik ve desenler bırakmıştır.

Ölümünün ardından 1917 yılında, Fransa Ulusal Meclisi koleksiyonundaki önemli parçaların bir bölümünü devlete bağışlamış olan Rodin'in anısına, kendisininde atölye olarak kullandığı Burin Konağını Rodin Müzesi yapma kararı almıştır.


Müzenin koleksiyonunda nerdeyse tamamı Rodin'e ait olan 6.600 heykel, 8.000 çizim, 8.000 eski fotoğraf ve 7.000 adet Fransızca adı objets d'art olan metal, tunç veya bakırdan yapılmış minyatür heykel ve eserler yer almaktadır. Eserlerin bir kısmı içerde sergilenirken bir kısmıda müze bahçesinde dışarda sergilenmektedir.


Rodin Müzesi Paris'in en kolay ulaşılabilir müzelerinden birisidir. Müzenin hemen yanı başında bulunan Varenne metro durağı ile Paris'in her noktasında kolaylıkla ulaşılabilmektedir. 13. metro hattı üzerinde yer alan Varenne durağına doğrudan veya diğer hatlardan aktarmalı olarak erişebilirsiniz. İlgili durağı yine durağın çeşitli alanlarında bulunan Rodin'e ait heykellerden de kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Metro dışında 69, 82 87 ve 92 numaralı otobüsleri kullanarakta müzeye ulaşabilirsiniz.


Rodin Müzesi'ni Pazartesi günü hariç haftanın her günü 10:00 ile 17:45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günleri ise müze kapalıdır bilginize.
 





0 comments