Navona Meydanı


Navona Meydanı Roma, İtalya'da yer alan tarihi meydanlardan sadece bir tanesidir. Milattan sonra 1. yüzyılda savaş arenasının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Antik Roma döneminde halkın mücadele ve savaşları izlemek için gittiği 'Circus Agonalis' isimli savaş arenasının açık hava mücadelelerinin gerçekleştiği kısım olarak kullanılmaktaydı. Zamanla ilgili alanın adı Navona olarak günümüze kadar gelmiştir.


15. yüzyıl itibari ile şehir merkezinin ve pazar alanın Navona Meydanı'na taşınması ile birlikte meydan Romalıların Barok tarzındaki eserlerinin en göz alıcı olanlarının yer aldığı bir meydan haline gelmiştir. Günümüzde de hala meydan da yer alan ve turistler açısından önemli bir cazibe merkezi olmasını sağlayan başlıca eserler şu şekildedir;

Bunlardan en ünlüsü ve bilineni, meydanın tam ortasında bulunan 1651 yılında İtalyan heykeltıraş ve mimar Gian Lorenzo Bernini tarafından yapılmış ve İtalyanca adı Fontana dei Quattro Fiumi olan Dört Nehir Çeşmesi'dir. Meydanın kuzey ve güney kısımlarında iki adet çeşme daha yer almaktadır. Bunlardan güney kısmında yer alanı del Moro Çeşmesi, kuzey de yer alanı ise Neptün Çeşmesi'dir.

Gian Lorenzo Bernini

Dört Nehir Çeşmesi

del Moro Çeşmesi

Neptün Çeşmesi

Meydan da yer alan dikkat çekici diğer mimari eserler ise Sant'Agnese Kilisesi ve Pamphili Konağı'dır.

Sant'Agnese Kilisesi

Pamphili Konağı

İnşa edildiği 1. yüzyıldan bu güne meydan insanları çok farklı amaçlar için bir araya getirmiştir ve hala getirmektedir.



0 comments