Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı


Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı, Holokost Anıtı olarakta bilinmektedir. Almanya Berlin'de yer alan anıt mimar Peter Eisenman ve mühendis Buro Happold tarafından, Holokost Soykırımı'nda katledilen Avrupalı Yahudi'ler için yapılmıştır. Eserin tasarımıyla ibretlik ve kafa karıştırıcı bir anıt ortaya çıkarılmak amaçlanmıştır.


Anıt 19.000 metrekarelik bir alana yapılmıştır. Anıtta 2711 adet anıt mezar görünümlü beton bloklar yer almaktadır. Bu blokların her biri 2.38 metre uzunluğunda, 0.95 genişliğinde ve 0.2 ile 4.7 arası değişen yüksekliğe sahiptir. Beton blokların üzerinde Yahudi medeni kanunu Talmud'un tören kurallarını ve efsanelerini içeren sayfalarının olduğu dini metinler yer almaktadır. Aynı zamanda beton blokların hemen altında özel bir alanda, isimleri Kudüs'teki Yad Vashem Holokost Soykırımı Müzesi'nin arşivlerinden alınmış 3.5 Milyon Holokost kurbanı Yahudi'nin isimleri yer almaktadır.


Anıtın yapımına 1 Nisan 2003'te başlanmıştır ve 15 Aralık 2004'te de tamamlanmıştır. Devlet erkanın ve özel davetlilerin katıldığı resmi açılış töreni, 10 Mayıs 2005'te yani II. Dünya Savaşı'nın tam olarak sona erdiği 60. yıl dönümünde yapılmıştır. Bu törenden iki gün sonra da anıt halkın ziyaretine açılmıştır. Anıtın toplam yapım maliyeti ortalama 25 Milyon euro civarındadır.

Anıt Branderburg Kapısı'nın bir blok güneyinde yer almaktadır. Bulunduğu bölgenin adı ise Friedrichstadt'tır. Berlin'in oldukça merkezi ve kolaylıkla ulaşılabilir bir bölgesinde olan anıt, Pazartesi hariç haftanın her günü 10:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
 





0 comments