Pier 39


Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde yer alan Pier 39 şehrin en hareketli ve popüler çekim noktalarından birisidir. Pier 39 yani İskele 39, Fisherman's Wharf bölgesinin kıyı kesiminde yer alır. Şehrin North Beach popüler adıyla Küçük İtalya semtine, Çin mahallesi ve Embarcadero gibi önemli yerlerine oldukça yakın konumdadır. Pier 39'a şehrin herhangi bir noktasından hafif raylı sistemle F Market hattından ulaşmak mümkündür.

Pier 39 bünyesinde mağazaların, restoranların, kafelerin, akvaryum, marina ve rıhtımın olduğu bir cazibe merkezidir. Onun dışında gezerken sokak sanatçılarının performanslarını sıkça görmeniz mümkündür. Her zevke ve beğeniye uygun bir aktivite bulmanız mümkündür.

Angel Adası, Alcatraz Adası, Golden Gate Köprüsü ve Bay Köprüsü'ne kalkan tur tekneleri Pier 39'dan kalkmaktadır. Özellikle hafta sonları fazlaca rağbet olduğu için başta Alcatraz Adası'na kalkan tekneler olmak üzere yer bulamama gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Tavsiyem böyle bir planınız varsa ilk olarak gün içerisinde biletinizi almanızdır.


Pier 39, Alcatraz Adası'nın hemen karşısında yer almaktadır. Bu nedenle turlardan birine katılamaz iseniz adanın karadan fotoğrafının çekilebileceği en iyi nokta burasıdır. Aynı şekilde kısmende olsa Golden Gate ve Bay Köprüleri de görünmektedir.


Gelelim Pier 39'un sembolü haline gelmiş deniz aslanlarına. Deniz aslanları uzun yıllardır yaşamlarını San Francisco Körfezi etrafında sürdürmektedir. Deniz aslanları Pier 39'u mesken edinmeden önce Seal Rock adı verilen kayalık bölgede yaşamaktaydılar. Zamanla Seal Rock'ta yer alan deniz aslanlarının birçoğu Pier 39'a yerleşmiştir. Kimilerine göre deniz aslanlarının yer değiştirmelerinin sebeplerinden birinin 1989 yılında gerçekleşen Loma Prieta depremidir. Ancak depremin deniz aslanlarının Pier 39'a gelmesinden birkaç ay sonra gerçekleştiği için pek mümkün olmadığı düşünülmüştür. Ana sebebi olarak deniz aslanlarının kendileri burada daha güvenli hissettiği düşünülmektedir.


Eylül 1989'da iskelenin yenilenmesi için proje hayata geçirilmiştir. Projede deniz aslanlarına yaşayabilecekleri daha geniş bir alan bırakma esas alınmıştır. Böylelikle gemi ve teknelerin deniz aslanlarından daha uzak bir yere demirlemesi ve yanaşması sağlanarak olası yaralanma veya ölümlerin yaşanmaması sağlanmak istenmiştir. Proje tamamlandığında her ne kadar tekne sahipleri deniz aslanlarından olabildiğince uzak bir şekilde rıhtıma yanaşmaya çalışsalar da deniz aslanlarının git gide artan sayılar nedeniyle pek mümkün olmamıştır. Sayılarının git gide artması nedeniyle tekne sahipleri deniz aslanlarının kokusu ve çıkardığı sesler nedeniyle rahatsız olduklarını ve taşınmaları gerektiklerini düşünmeye başladılar. Bu durumun basına da yansıması ile beklenenin tam tersine bu durum insanların daha da dikkatlerini çekmesine neden olmuştur ve binlerce insan sırf deniz aslanlarını görmek üzere Pier 39'a gelmiştir. Bunun sonucunda da yerel otoriteler tarafından teknelerin farklı bir rıhtıma taşınması kararı alınmıştır.

2009 yılı itibari ile sayıları oldukça azalmaya başlamıştır. Bunun önemli sebebi olarak deniz aslanlarının değişen beslenme alışkanlıkları olarak düşünülmektedir. Ancak halen sınırlı sayıda da olsa deniz aslanları Pier 39'da görülebilir.












0 comments