Denemeniz Gereken 8 Benzersiz Polonya Yemeği


Geleneksel Polonya mutfağı gerçek bir kalori bombasıdır, ancak bir kez denediğinizde bu lezzetlere karşı koyamazsınız. Polonya mutfağı et çeşitleri bakımından zengindir Mükemmel ekmekleri ve lezzetli sosisleri ile Avrupa’da oldukça nam salmıştır.

Polonya yemeklerinde kullanılan temel bileşenler pancar, lahana turşusu, salatalık, mantar, sosis, alabaş, ekşi krema ve mercanköşkü, dereotu, kimyon, maydanoz ve karabiber gibi farklı otlar ve baharatlardır. Polonya menüsü sürekli olarak yeni tatlar, hatta bazen egzotik olanlarla zenginleştirilir.

İşte geleneksel tariflere göre yapılan en iyi 8 Polonya yemeği:

Pierogi Ruskie


Polonya'ya yapılacak hiçbir ziyaret, ülkenin en iyi mutfak lezzeti pierogi ruskieyi tatmadan olmaz. Bu görkemli yemek, temelde soğan ve patates içeren yarım daire biçimli hamur kaplı köfteler şeklindedir. Genellikle smietana (ekşi krema) ile üzerinde çıtır soğan ve et sotesi ile servis edilir. Türk mutfağı ile kıyasladığınızda aslında bir çeşit mantıdır. Bir kez deneyin, arasındaki farkı siz deneyimleyin. Polonya'da tatlı seçenekler de dahil olmak üzere birçok çeşitte pierogi vardır. Pierogi ruskie çoğu Polonyalıya göre orijinal ve en iyi Polonya yemeği olarak kabul edilir.

Zapiekanka


Güney Polonya'nın derinliklerinden bir fast-food yemeği olan zapiekanka; üzeri peynir, mantar ve frenk soğanı ile doldurulmuş, yarım bir bagettir. Dileyenler üzerine eklenmek üzere diğer ekstraları seçebilirler. Beyaz peynir ve tütsülenmiş Polonya sosisi Polonyalıların favorileri arasındadır. Zapiekanka başlangıçta Varşova, Gdansk gibi kuzeydeki şehirlerde çok yaygın değilken şimdilerde rahatlıkla bu şehirlerde de bulunup tadılabilir. Zapiekanka Krakow'un Kazimierz Yahudi Mahallesi'nden Polonya’ya mal olmuş bir ticari markadır.

Bigos


Bazen 'Avcı'nın Güveci' olarak da adlandırılan Bigos, doyurucu ve etli bir yemektir. Polonya mutfağının özüdür. Bigos, lahana turşusu ve rendelenmiş taze lahana eklenmeden önce haşlanmış kıyılmış etten yapılmış bir yemektir. Genellikle bir başlangıç ​​olarak sunulmak için büyük bir tabakta servis edilir. Aynı zamanda başlı başına bir yemek olarak da tercih edilmektedir.

Paczki


Ah, Paczki! Eminiz tatlı seven herkes Paczki'yi sevecektir. Esasen Polonya’nın batının donutlarına karşı cevabı olan bu şekerli çörek, birçok lezzetle doludur. En popüler olanı gülken, diğer popüler olanları muhallebi, çikolata ve çilek reçeli içerenlerdir.

Zurek


Kış karları düştüğünde ve cıva sıfır işaretinin altına düştüğünde, Polonya mutfağında kemikleri ısıtmak için harika bir sürü çorba vardır. Ancak hiçbiri klasik zurekten daha ikonik değildir. Zurek; ekşi çavdar suyu, un ve çeşitli bitkilerden yapılır. Doğranmış haşlanmış yumurta ve tütsülenmiş sosis içerisine eklenerek bir süre kaynatılır. Sonra bütün bir ekmek içerisinde servis edilir.

Golabki


Bir haşlanmış lahana yaprağı alın ve bir parça et, kızarmış soğan, pirinç ve çeşitli baharatlar ile sarın. Hepsini güzelce bir güveç içerisinde pişirin. Sonra kremsi bir domates sosu yapın ve üzerine dökün. Golabkiniz hazır! Noel döneminin favorisi ve aile buluşmalarında düzenli olarak pişirilen bu yemek, Polonya’nın başka bir klasik kalp ısıtıcısıdır. Yerel dilde adı biraz kafa karıştırıcıdır. ‘Golabki‘ kelimenin tam anlamıyla güvercin anlamına geliyor. Ancak merak etmeyin yemeğin içerisinde kesinlikle bulunmuyor.

Chlodnik


Polonya gerçekten olağanüstü çorbalar sunuyor ve Chlodnik sağlıklı bir mücevher. İçinde yumurta ve dereotu bulunan soğuk pancar çorbasıdır. Servis edilirken haşlanmış yumurta yarıya kesilir ve üstüne yerleştirilir. Chlodnik, zengin pembe rengiyle anında tanınabilir bir çorbadır ve ülkenin her yerinde yaygın bir başlangıçtır. Ekmek ile servis edilebilir.

Barszcz Czerwony


Barszcz czerwony (kırmızı pancar çorbası), ülkenin sağlıklı yemek kültürünü karakterize eden gerçekten yoğun tat veren bir Polonya çorbasıdır. Birçok Polonyalı, soğuk bir kış gününde büyük bir Barszcz czerwony kasesine hayır diyemez. Üzerinde smietana (ekşi krema) ve yanında ekmek ile servis edilir.

0 comments