Kapadokya'daki Peri Bacalarının Bilinmeyen Öyküsü


Kapadokya'nın ünlü “peri bacaları”, oyulmuş yükselen kaya oluşumlarının gerçeküstü bir manzarası, her gün batımı ile renk değiştiriyor. Fakat bu garip ama bir o kadarda büyüleyici ortam nasıl ortaya çıktı? Türkiye'nin en görkemli kayalarının arkasındaki hikayeye bir göz atıyoruz.

Kapadokya'yı Türkiye'nin en popüler destinasyonlarından biri haline getiren kaya oluşumları, milyonlarca yıl önce başlayan jeolojik süreç nedeniyle ortaya çıktı. Eski volkanik patlamalar bölgeyi kalın külle kapladı ve daha sonra 'tüf' adı verilen yumuşak bir kayaya dönüştü. Rüzgar ve suyun doğal erozyonu ile birlikte, bu kayalar bugün 40 metre yüksekliğe varabilen peri bacaları haline geldi.


Ancak, Kapadokya'ya büyülü estetiğini veren de insanın yaratıcılığıydı. Roma döneminde, zulüm gören Hıristiyanlar Kapadokya'ya (daha özel olarak Göreme kasabasına) kaçtı ve kısa süre sonra tüfün faydalı, dövülebilir bir malzeme olduğunun farkına vardı. Burada yaşamaya başlayan sakinler; el yapımı mağaralar, yaşam alanları, kiliseler, ahırlar ve depolardan oluşan bir ağ oluşturmaya başladılar. 

Bugün, el yapımı kaya petek ağında geçmiş yaşamların hala belirgin işaretleri var: hayvanları bağlamak için kullanılan kulplu ahırlar, hava dolaşımı için delikli duvarlar ve bir zamanlar mutfak olan kararmış duvarlar. Bugün mağara konutlarının büyük kısmı mağara odalarının rahat şömineler ve muhteşem manzaralarla konfor sağladığı butik otellere dönüştürülmüştür.


Yeraltı şehirleri de, düşman kuvvetlerinin sığınaklarını keşfetme olasılığı nedeniyle inşa edilmeliydi. Neredeyse 10 kat derinliğinde ve dar geçitlerle birbirine bağlanan bu yeraltı şehirleri, bir seferde 10.000 kişiye kadar gizlenebilir şekilde inşa edilmişti. Havalandırma şaftları da gizlenmiş, girişleri korumak için büyük yuvarlanan taş kapılar yerleştirilmiştir.

Göreme kiliseleri de tarih boyunca ayakta kalmayı başarabilen güzel freskleri nedeniyle söz etmeye değer. En iyi örneklerden biri, duvarları Yeni Ahit'ten renkli ve karmaşık sahnelerle kaplı ve çarpıcı bir şekilde iyi korunmuş olan 11. yüzyılda inşa edilen manastır bileşiği Göreme'deki Karanlık Kilise'dir.


Bir zamanlar bir sığınak olan Kapadokya'nın ilham verici oyma kayaları, bugün bir UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak ziyaretçilerine sıcak hava balonlarıyla görsel bir şölen sunan dünyaca ünlü bir turistik yer.

0 comments