Tayland'ın Mutlaka Denemeniz Gereken Yemekleri


Tayland, tatlı, ekşi, tuzlu ve baharatlı lezzetlerin eşsiz bir kombinasyonunu içeren lezzetli mutfağıyla ünlüdür. Bu yazımda Tayland'ı ziyaretiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken 9 farklı lezzetten bahsediyor olacağım. Yemeklerin içeriğinden ve içindekilerden de detaylıca söz edeceğim. Bu nedenle aralarında mutlaka damak tadınıza hitap etmeyenler olacaktır. Ancak bana sorarsanız bu kadar yol gelmişken en azından bir kere şans verip mutlaka deneyin derim.
 

Pad Thai


Pad Thai, Tayland sınırlarını aşan en popüler sokak yemeklerinden biridir. Pad Thai, Tayland mutfağının temelini oluşturan tavada kızartılmış bir pirinç şehriye yemeğidir. İnce pirinç eriştelerinin yumurta, tofu, yer fıstığı, fasulye filizi ve çeşitli et veya deniz ürünleri gibi malzemelerle birlikte demirhindi ezmesi, hurma şekeri, balık sosu ve acı biber gibi malzemelerden yapılan lezzetli bir sosta karıştırılmasıyla yapılır. Servis edilmeden önce çoğunlukla ezilmiş yer fıstığı, kişniş, limon dilimleri ve bazen ek acı biber ile süslenmektedir. Pad Thai, tatlı, ekşi ve tuzlu tatlarının yanı sıra erişte, sebze ve protein içeriğinin birleşimiyle tanınır. Hazırlanması hızlı ve kolay bir yemektir, bu nedenle hızlı bir şekilde karnını doyurmak isteyen kişiler için oldukça uygun bir seçenektir. Dünya genelindeki birçok Tayland restoranın menüsünde de rahatlıkla bulabileceğiniz bir yemektir.

Tom Yum Çorbası


Tom Yum Çorbası, geleneksel tarife sadık kalınarak yapıldığında lezzetli bir yemektir. Tom Yum, limon otu, kaffir misket limonu yaprağı, galangal (zencefil benzeri baharat olarak kullanılan bir bitki türü), acı biber salçası, balık sosu ve limon suyu ile yapılan baharatlı ve ekşi bir Tay çorbasıdır. Tom Yum Çorbası çoğunlukla karides veya deniz ürünleri ile yapılan bir çorbadır. Ancak isteğe göre tavuk, soya peyniri veya mantarla da yapılabilmektedir. Çorbada yer alan tatlar, lezzetli ve hoş kokulu bir yemek yaratmak için özenle seçilmiş ve dengelenmiştir. Tom Yum Çorbası genellikle sıcak servis edilir ve Tayland mutfağının temel yapıtaşlarından biri olarak kabul edilir.

Green Curry (Yeşil Köri)


Yeşil Köri, baharatlı ve yoğun aromatik lezzetiyle popüler hale gelmiş bir Tayland yemeğidir. Yeşil biber, arpacık soğanı, limon otu, sarımsak, zencefil, kişniş kökleri ve diğer baharatların karışımından yapılan yeşil köri ezmesi ile yapılan bir yemektir, Hazırlanan yeşil köri ezmesi, çeşitli etler (tavuk, sığır eti veya domuz eti gibi), sebzeler ve bambu filizleri, patlıcan ve fesleğen yaprakları gibi ek malzemelerle birlikte hindistancevizi sütünde kaynatılır. Pişirme işleminin sonunda eklenen limon suyuyla birlikte hafif bir keskinlik ile hem baharatlı hem de hafif tatlı olan zengin ve lezzetli bir yemektir. Yeşil köri çoğunlukla buharda pişirilmiş pirinçle servis edilir. Baharatlı yemeklerden hoşlananlar için oldukça iyi bir seçim olacaktır.

Massaman Curry


Massaman Curry, tatlı ve hafif baharatlarıyla öne çıkan, zengin aromasıyla lezzetli bir Tay köridir. Kakule, tarçın, kimyon, kişniş ve hindistan cevizi gibi baharatların bir ezme haline getirilip daha sonra hindistan cevizi sütü, çeşitli etler (sığır eti, tavuk veya tofu gibi), patates, yer fıstığı, demirhindi ezmesi ve hurma şekeri gibi diğer malzemeler kaynatılmasıyla yapılan bir yemektir. Massaman Curry hafif acılı, kremsi yapısıyla diğer Tayland yemeklerine kıyasla daha hafif Tay körilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu da onu Tayland yemeklerini ilk kez tadacaklar veya daha hafif bir yemek arayanlar için iyi bir seçim yapmaktadır. Yine birçok popüler Tayland yemeği gibi Massaman Curry'de buharda pişirilmiş pirinçle servis edilmektedir.

Papaya Salatası (Som Tum)


Som Tum, kıyılmış yeşil papaya ile yapılan tatlı, ekşi ve baharatlı bir Tay salatasıdır. Kıyılmış papayalar, acı biber, sarımsak, domates, limon suyu, balık sosu ve hurma şekeri gibi malzemelerle birleştirilir. Malzemeler bir havanda dövülerek yemeğe eklenir. Fıstık, karides ve uzun fasulye gibi ilave malzemeler de tercihe bağlı olarak salataya eklenebilir. Som Tum, özellikle kuzey ve kuzeydoğu Tayland'da ara veya ana yemek olarak tercih edilen son derece popüler bir yemektir. Farklı malzemelerin bir araya gelmesiyle başarılı bir tat dengesine sahip mutlaka denenmesi gereken bir yemektir.

Mango Sticky Rice (Mangolu Yapışkan Pirinç)


Mango Sticky Rice, yapışkan pirinç ve taze mango ile yapılan tatlı bir Tay tatlısıdır. Pirinç, ona tatlı ve kremsi bir tat veren hindistan cevizi sütü ve şeker karışımında pişirilir ve ardından dilimlenmiş mango ile karıştırılır. Mango Sticky Rice soğutulmuş olarak servis edilir. Tatlı ve sakız kıvamında yapışkan pirinç ile sulu ve taze mangonun birleşimiyle ortaya çıkan oldukça doyurucu bir tatlıdır. Mango Sticky Rice, Tayland'da popüler bir sokak lezzeti olduğu kadar ünü Tayland sınırlarını aşan bir tatlı haline gelmiştir. Tayland'da etkinliklerde ve festivallerde de sıklıkla karşılaşacağınız bir tatlıdır.

Khao Soi


Khao Soi, Tayland'ın kuzeyinde ve komşusu Laos ve Myanmar ülkelerinde popüler olan, zengin aromasıyla lezzetli bir Tay körili şehriye çorbasıdır. Tavuk veya sığır eti, salamura hardal yeşilliği, zerdeçal, kişniş ve kimyon içeren baharat karışımını içermektedir. Bu karışım ile birlikte zengin ve kremsi bir hindistan cevizi sütü bazlı et suyunda servis edilen yumurtalı erişte ile yapılmaktadır. Khao Soi, limon suyu ve bir tutam çıtır erişte ile süslenir ve yanında fasulye filizi, dilimlenmiş arpacık soğan ve biber salçası gibi eşliklerle servis edilir. Porsiyon olarak son derece doyurucu bir yemektir.

Pad Krapow


Pad Krapow, kıyma (tavuk, sığır eti veya domuz eti), bitki ve baharat karışımının tavada kızartılmasıyla yapılan bir Tay yemeğidir. Kıyma, sarımsak, acı biber, kutsal fesleğen (Tay mutfağında yaygın olarak kullanılan bir fesleğen türü), soya sosu ve istiridye sosu gibi diğer malzemelerle et tamamen pişene ve tatlar birbirine karışana kadar kızartılarak yapılır. Pad Krapow buharda pişirilmiş pirinç yatağı üzerinde servis edilir. Yemek kızarmış yumurta ve ilave acı biber ile süslenir. Dünyanın birçok yerindeki Tayland restoranlarında sıklıkla karşılaşabileceğiniz yemeklerden bir diğeridir.

Khanom Buang


Khanom Buang, taco görünümüne sahip krep veya gözlemeye benzer içeriğe sahip bir Tay tatlısıdır. Khanom Buang'daki ana malzeme su ve şekerle karıştırılan pirinç unudur. Pişirilen Khanom Buang, tatlandırılmış bir hindistancevizi kreması ve yumurta sarısı karışımı ile doldurulur ve bazen üzerine rendelenmiş hindistan cevizi, susam veya siyah fasulye gibi malzemeler eklenir. Khanom Buang hem atıştırmalık hem de tatlı olarak servis edilebilmektedir. Khanom Buang, Tayland'da oldukça popüler bir sokak yemeğidir. Tayland genelindeki pazar yerlerinde ve seyyar satıcılarda sıklıkla karşılaşabileceğiniz bir lezzettir.

0 comments