DDR - Demokratik Almanya Cumhuriyeti Müzesi


Tarihin dönüm noktalarından biri olan Berlin duvarının yıkılmasının ardından ortaya bu tarihi olayla ilgili bir çok materyal ve konu ortaya çıkmıştır. Doğu ve Batı Almanya ile ilgili Almanya'da bir çok müze ve o dönemden kalma eşya ve sembolleri rahatlıkla görebilirsiniz. DDR Müzesi'de hem Demokratik Almanya Cumhuriyeti'ni hem de başkenti olan Doğu Berlin'i anlatan Berlin'deki özel müzelerden birisidir.

DDR Müzesi Berlin'de en çok ziyaret edilen 11. müze olma özelliğine sahiptir. Ayrıca 2008 yılında Avrupa'da yılın en iyi müzesi seçilmiştir. Eski Berlin haritasına göre Doğu Berlin sınırları içerisinde olan bu müze konum olarak Berlin Müze Adasına çok yakındır. Daha da açıklayıcı olsun diye Spree Nehri'nin kıyısındaki Berlin Katedralinin tam karşında yer almaktadır.

Müzede tamamen Doğu Almanya'da yaşayan halkın o günlerdeki günlük yaşam tarzı anlatılmakta ve o yıllara ait eşyalar yer almaktadır. O dönemde bindikleri arabalardan, kullandıkları ev eşyalarına, tükettikleri yiyeceklerden,dinledikleri müziklere,eğlence tarzları ve anlayışlarına kadar bir çok konuyla ilgili fotoğraflar ve nesneler yer almaktadır.

Müzeyi diğerlerinden farklı kılan özelliği ise müzeden yer alan bir çok şeyi yakından inceleyebiliyor ve dokunabiliyor olmanız. Mesela üst taraftaki fotoğrafta Doğu Almanya'da üretilen bir kotla, Amerikan Levi’s marka kotu yakından inceleyebiliyor, dokunarak aralarındaki farkı anlayabiliyorsunuz. Bu yüzden müze içerisinde sürekli size uyarılarda bulunup, dokunmayın, flaşlı fotoğraf çekmeyin diyen bir güvenlik görevlisi de yer almıyor. Müzenin hemen çıkışında yer alan hediyelik eşya bölümünden o döneme ait birçok farklı eşyayı da satın alabilirsiniz.

Berlin’de oldukça merkezi bir konumda yer alan DDR Müzesi hem Berlin’in hem de Almanya’nın tarihine bizzat tanık olabileceğiniz bir müze. Bu yüzden eğer yolunuz Berlin’e düşmüşse ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Yazımın devamında kendi çektiğim fotoğraflardan oluşan küçük bir müze turu sizi bekliyor. Herkese iyi gezmeler.

DDR Müzesi tam olarak nerede ?













0 comments