Big Ben


Big Ben, aslında Londra'daki Westminster Sarayı'nın diğer bir diyişle parlemento binasında yer alan saat kulesindeki büyük çanın takma adıdır. Ancak zamanla hem saat kulesi hem de çan Big Ben olarak anılmaya başlamıştır. 2012 yılında Kraliçe II. Elizabeth'in tahta geçişinin 60. yıl kutlamalarında saat kulesinin adı parlamento tarafından Elizabeth Kulesi olarak değiştirilmiştir.

II.Elizabeth

Her ne kadar resmi olarak önceki adı Saat Kulesi şuan ki adı Elizabeth Kulesi olsa da hala Big Ben olarak anılmaya ve bu isim kullanılmaya devam etmektedir. Kulenin adını büyük çanının yerleştirilmesinden sorumlu inşaat mühendisi Sör Benjamin Hall'dan aldığı düşünülmektedir. Bir başka görüşe göre ise adını ağır sıklet boks şampiyonu Benjamin Caunt'tan aldığı tahmin edilir.

Sör Benjamin Hall

Daha önceleri Westminster Sarayı'nda bulunmayan Big Ben, sarayın 16 Ekim 1834'te büyük bir yangın sonucu tahrip olmasından sonra İngiliz mimar Sör Charles Barry'nin yeni saray tasarımında sarayın bir parçası olarak inşa edilmeye başlamıştır. Big Ben, neogotik stilinde inşa edilmiş olup yapımı 31 Mayıs 1859'da tamamlanmıştır.

Sör Charles Barry

Kulenin toplam yüksekliği 96 metredir. Kule üzerinde bulunan saatin ağırlığı 5.5 ton, çanının ağırlısı ise 13.5 tondur. Saat kulesinin çanı çaldığı zaman yaklaşık 14 kilometreye kadar duyulabilmektedir. Saat ve kadranı da tasarımcı Augustus Pugin tarafından tasarlanmıştır.


158 yıldır ayakta olan Big Ben zaman zaman çeşitli sebepler nedeniyle durmuş yada susturulmak durumunda kalmıştır. Bunlardan bazıları:
  • 1916 yılında I. Dünya Savaşı sırasında 2 yıl boyunca Alman zeplinlerine hedef olmamak için saatin çanı susturulmuş ve saat aydınlatılmamıştır.
  • 01 Eylül 1939 yılında saat çanı çalmaya devam etmiştir ancak II. Dünya Savaşı sırasındaki Alman bombardımanından sakınabilmek adına yine aydınlatılmamıştır.
  • 10 Mayıs 1941'deki Alman bombardımanı saate hasar vermiştir.
  • 03 Haziran 1941 yılında saat almış olduğu hasar nedeniyle 22.13'te durmuştur. Ertesi gün tamir edilerek sabah 10.13'te tekrar çalışmaya başlamıştır.
  • 13 Haziran 1955'te soğuk kış şartları, kar ve fırtına saatin gece yarısı 03.24'te durmasına sebep olmuştur. Saate yerleştirilen küçük ısıtıcılarla sorun giderilmeye çalışılmıştır.
  • 30 Ocak 1965'te Başbakan Sör Winston Churchill'in cenaze töreni nedeniyle o gün saat çanı çalmamıştır.
Sör Winston Churchill

  • 30 Nisan 1997 de saat genel seçimlerden 24 saat önce sebebi bilinmeyen bir neden nedeniyle durmuştur. 3 hafta sonra tekrar arıza vererek yine durmuştur.
  • 27 Mayıs 2005'te mevsim normallerinin üzerindeki 32 derecelik hava sıcaklığı nedeniyle Big Ben 22.07'de durmuştur. Ardından tekrar çalışmaya başlayarak 22.20'de tekrar durmuştur ve bir buçuk saat boyunca çalışmamıştır.
  • 17 Nisan 2013'te başbakan Margaret Thatcher'in cenaze töreni nedeniyle çan bir kez daha sessizliğe bürünmüştür.
Margaret Thatcher
  • 21 Ağustos 2017 tarihinde Big Ben dört yıl boyunca sürecek kapsamlı bir yenileme ve bakım çalışmasına alınmıştır. Bu süre içerisinde saat çanı çalışma nedeniyle çalmayacak olup, çalışma sonlandığında daha sessiz çalacağı belirtilmektedir.

Günümüzde İngiltere veya Londra denildiğinde hemen hemen herkesin aklına Big Ben mutlaka gelmektedir. İngiliz halkına göre de İngiltere'nin en önemli kültürel ve tarihi sembolü Big Ben saat kulesidir. İngiltere ile ilgili bir yazı, bir film veya fotoğrafta çoğunlukla Big Ben yer almaktadır. Her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmekte olan Big Ben, Londra'nın kalbinde Westminster Sarayı'nın yanı başında ziyaret edilebilir.





0 comments