Lviv Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Lviv, Ukrayna'nın batısında yer alan ve Ukrayna'nın 7. büyük şehridir. 7. büyük şehri olmasına rağmen Lviv, Ukrayna'nın en önemli kültür merkezidir. 2016 rakamlarına göre şehirde 728.000'den fazla kişi yaşamaktadır. Bunun büyük bir çoğunluğunu Ukraynalılar, küçük bir kısmını Ruslar ve Polonyalılar oluşturmaktadır. Şehir 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği'ne katılmıştır. 1991 yılında da Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Ukrayna'ya bağlı bir şehir haline gelmiştir.

Ukrayna ilk olarak karşılıklı vizelerin kalkması ve ardından yine aynı şekilde karşılıklı olarak pasaportsuz sadece kimlikle giriş yapılabilir bir ülke olmasının ardından cazip bir seyahat noktası haline gelmiştir. Şuanda mevcutta her mevsim karşılıklı olarak birçok uçak firmasının seferleri bulunmakta ve oldukça uygun fiyatlara seyahat edilebilmektedir.

Lviv'e ilk vardığınızda sizi adeta bir taksi şoförü ordusu bekliyor olacak. Kimisi direk valizini almaya çalışacaktır kimisi ise hava limanından ayrılana kadar peşinizi bırakmayacak ve sizi ikna etmeye çalışacaktır. Önerim kesinlikle taksiyi kullanmamanız eğer kullanacaksanız da mutlaka pazarlık yapmanız. Onun dışında hava limanından doğrudan şehir merkezine giden toplu taşıma araçları bulunuyor ve kat kat daha uygun bir yolculuk yapıyor olursunuz. Bunun dışında bugünün kuru ile 1 TL yaklaşık 7.5 Ukrayna para birimi olan Grivna yapmaktadır(UAH). Tavsiyem acil ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde hava limanında para bozdurmanız. Çünkü oldukça düşük kurlardan para değişimi yapılmakta. Şehir merkezine vardığınız belirttiğim kur oranlarında değişim yapmanız mümkün olacaktır.


Eğer benim gibi taksi yerine otobüs ile yolculuk yapmaya karar verdiyseniz Lviv şehir merkezi dışında şehir dışındaki hayatı görme ve gözlemleme şansınız olacaktır. Şehir merkezine yolculuk sırasında en çok dikkatimi çeken nokta yolların ne kadar kötü ve bozuk olduğuydu. Onun dışında insanlar gayet sıcak kanlı ve yardımsever bir tavır takınmaktalar. Eğer gideceğiniz yeri tam olarak bilmiyorsanız otobüsteki kişilerden yardım talep edebilirsiniz kesinlikle geri çevirmiyorlar. Ancak başta otobüs şoförleri olmak üzere İngilizce konuşabilen sayısı oldukça az olduğu için birkaç kişi ile şansınızı denemeniz gerekebilir. Tabi eğer Rusça yada Ukraynaca biliyorsanız iletişim kurmada hiç sorun yaşamayacaksınızdır.

Lviv konaklama anlamında birçok seçenek sunmakta. Bunlardan en popüler olanı otel veya hosteller değil günlük olarak kiralayabileceğiniz stüdyo daireler. Her türlü bütçeye ve ihtiyacınıza uygun ev bulunmakta. Fiyatlar evin şehir merkezine yakınlığına ve imkanlarına göre değişiklik göstermekle beraber, ortalama fiyatlar günlük su, ısınma ve elektrik dahil 70 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Stüdyo daireler dışında 4 ile 8 kişiye kadar kişinin aynı odada konakladığı ve sadece yatak ücretinin alındığı hosteller yada lüks otellerde bulunmakta tercih sizin.


Hava limanından yaklaşık 30-40 dakika süren otobüs yolculuğunun ardından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan şehir merkezi sizi karşılıyor olacak. Şehir merkezi tarihi yapısı ve kültürü ile kesinlikle bu listede olmayı hak etmektedir. Şehir 2. Dünya Savaşı'nı da oldukça az bir hasarla atlatarak bu dokuyu korumayı başarabilmiştir. Eğer sizde yürüyerek dolaşmayı sevenlerdenseniz Lviv'de havanın Kasım ayından Nisan ayına kadar günlük ortalama 4 derece olduğunu belirtmek isterim.


Şehir merkezinde ilk olarak şehrin en önemli sembolü olan Lviv Opera ve Bale Tiyatrosu'nu görüyor olacaksınız. Tiyatro önünde uzun ve geniş bir meydan bulunmakta olup mevsimsel ve dönemsel çok farklı aktiviteler yapılmaktadır. Hemen hemen her yerden ücretli veya ücretsiz olarak şehir haritasını edinebilirsiniz. Ancak birçok ülke ve şehir gezmiş biri olarak ücretsiz verilen haritanın çok kullanışlı ve faydalı olmadığını düşünüyorum. Çünkü harita üzerindeki birçok sokak ismi ile mevcuttaki sokaklar birbiriyle uyuşmamakta veya yerel dilde yazıldığı için anlamanız pek mümkün olamamakta.


Şehir merkezi oldukça düzenli ve hemen hemen her şey elinizin altında bu nedenle ev veya otel tercihinizin merkeze yakın olması hayatınızı kolaylaştıracaktır. Onun dışında şehir içinde yürümek yerine toplu taşımayı veya taksiyi kullanabilirsiniz. Hava limanındakinin aksine şehir merkezinde taksi ücretleri oldukça uygun. Sizi dolaştırmaya ve yolu uzatmaya çalışsalar bile çok uyguna gelmekte.

Yürüyerek bütün şehri en fazla 2 gün içerisinde bitirebilirsiniz. Şehir merkezinde yer lan Lviv Opera ve Bale Tiyatrosu dışında görülecek yerler;
  • Şehrin kalbinin attığı Rynok Meydanı,


  • Tarih ve 2. Dünya Savaşı boyunca şehir savunmasında önemli payı olan Arsenal Binası ve Barut Kulesi


  • Farklı mezhep ve inançlara ait çok sayıda kilise

  • Lviv Ulusal Müzesi bunların başlıcalarıdır. Diğer şehirde yer alan tarihi binalar harita üzerinde özellikle belirtilmiştir.

Yeme-içme, eğlenme anlamında birçok alternatifiniz bulunuyor. Farklı konseptlerde restoran, bar ve gece kulübü Rynok Meydanı'nın etrafına sıralanmış durumdadır. Eğer yemek konusunda seçiciyseniz ve özellikle domuz eti yememe konusunda fazlaca hassassanız şimdiden söylemeliyim ki fast food restoranları dışında pek fazla lokal lezzetleri ve restoranları tatmanız mümkün olmayacaktır. Çünkü menülerde yer alan ürünlerin büyük bir çoğunluğunu domuz etinden yapılan yemekler oluşturmakta. Ancak tabi ki de domuz eti içermeyen ürünler menüde sınırlı da olsa yer almakta.


Lviv'deki en iyi ilk beş restoranı, barı ve gece kulübünü sıralayacak olursam:

En iyi 5 restoran:

1) Arsenal Ribs and Spirits


2) Pravda Beer Theatre

3) The First Lviv Grill Restaurant of Meat and Justice

4) Gasova Lampa

5) Restaurant Pravda


En iyi 5 bar ve pub;

1) 4Friends Whisky Pub

2) Gastropub Galba

3) Drunken Duck Pub

4) Zenky MYTNYK

5) Pijalnia


En iyi 5 gece kulübü;

1) Rafinad People Club

2) Metro Club


3) Fashion Club

4) White Rabbit Show Bar

5) Split Strip Bar


Mekanlarla ilgili detaylı bilgiyi en kısa sürede yine sizlerle paylaşıyor olacağım.

Genel olarak şehirde hayat gündüzleri sakin. Şehirde çok fazla üniversite olması nedeniyle genç nüfus oranı fazla. Hemen hemen her gün şehirde bir aktiviteyle karşılaşmanız mümkün. Gece hayatı için belirli bir gün yok her akşam neredeyse tüm mekanlar hafta sonu gibi dolu.


Gelelim Lviv'de Türk olmaya. Bana soracak olursanız kara kaşlı ve kara gözlü birinin daha adımını atar atmaz şehre Türk damgası yemesi kaçınılmaz. Evet Türk damgası diyorum çünkü genel anlamda insanlar artık Türklere alışmış olmasına rağmen geçmişte Türklerin bırakmış olduğu kötü izlenim nedeniyle mesafeli konuşmaların dışında pek sizinle konuşmayı ve iletişim kurmayı tercih etmiyorlar. Bunda pek fazla İngilizce konuşamıyor olmaları da en önemli etken. Gezim sırasında en çok dikkatimi çeken şey sürekli insanların sizin görür görmez yanınıza gelerek elinize cinsel içerikli broşürler tutuşturup size ikna etmeye çalışmaları. Bir süre sonra dayanamayıp yanıma yaklaşanlardan birine sorduğum şey yanınızdan o kadar insan geçiyorken neden belli başlı kişilere ısrarla yaklaşıyorsunuz; kendisinin verdiği cevap çünkü Türksünüzdü. Onca yer gezmeme rağmen insanların size bu şekilde yaklaşıp sizi sanki sadece belirli bir amaç için ordaymışsınız şeklinde ön yargılı yaklaşmaları rahatsız edici olabiliyor.

Lviv tarihi ve kültürel özellikleri ile Avrupa'nın özellikle de Doğu Avrupa'nın gezip görülmesi gereken şehirlerinden. Mevcutta vize veya pasaport uygulamasının olmuyor oluşu nedeniyle hafta sonluğuna veya kısa süreli tatil yapabilecek kişiler için güzel bir alternatiftir.





























0 comments