San Marco Bazilikası


Tam adı Patriarchal Cathedral Basilica of Saint Mark olan ve ingilizce olarak yaygın adı Saint Mark's Basilica yani San Marco Bazilikası İtalya'nın Venedik şehrinde San Marco Meydanı'nda bulunmaktadır.

San Marco Meydanı

Aziz Marco, Markos İncili'ni yazdığı kabul edilen azizdir. Aynı zamanda Katolik Kilisesi tarafından Matta, Luka ve Yuhanna ile birlikte Apokalips'te adı geçen 4 azizden biri olarak kabul edilir.

Aziz Marco

Bazilika, Roma Katolik Başpsikoposunun ikamet yeridir. Şehrin bilinen ve ziyaret edilen en meşhur kiliselerinden biri olup, İtalyan-Bizans mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir. İlk bazilika Düka Sarayı'na bağlı aslında ek bir binaydı. 828 yılında dönemin 'doge'si yani eski Venedik başkanı, Venedikli tüccarların İskenderiye'den Aziz Marco'nun kutsal emanetleri çalması sonucu bunların burda saklanması amacıyla kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır. 976 yılında çıkan isyanda ilgili bölüm yakılmıştır ve yağmalanmıştır. 978 yılında bina tekrardan inşa edilip restore edilmiştir ve tamamlanması 1092 yılını bulmuştur. 1094 yılında söylemlere göre Aziz Marco'nun bedeni bir sütun içerisinde dönemin Venedik başkanı Vitale Valier tarafından bulunmuştur. Kilise 1117 yılında kutsanmıştır. Binanın uzunluğu 76.5 metredir. Genişliği ise 62.5 metredir. Bazilikanın toplam 5 kubbesi bulunur.


Bazilika şaşalı ve gösterişli duruşuyla, altın kaplı mozaikleri ile dönemin Venediklilerinin zenginliğinin ve gücünün en önemli sembolüdür. 11 yüzyılda kilisenin altın kilise olarak anılmasının sebebide bu gösterişindendir. San Marco Bazilikası, San Marco Meydanı'nın doğu kısmının sonunda Düka Sarayı'na bitişik bir şekilde yer almaktadır.

Düka Sarayı

Santa Lucia tren istasyonuna vardıktan sonra istasyondan 1-51 ve 2 numaralı otobüslerle ortalama 30 dakikada San Marco Bazilikası'na varabilirsiniz. Eğer yürümek isterseniz de ortalama 30 ile 45 dakika arasında sürmektedir.

Kasım ayından Haziran ayına kadar;

  • Bazilika kısmı 09.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret açıktır ve giriş ücretsizdir.
  • Aziz Marco Müzesi'ni gezmek isterseniz müze 9.45 ile 16.45 saatleri arasında açık ve giriş 5 Euro'dur.
  • Eğer hazine kısmını da gezmek isterseniz ilgili kısım 9.45 ile 16.45 saatleri arasında açık ve giriş 3 Euro'dur.
Haziran ayından Kasım ayına kadar ise;

  • Bazilika kısmı 09.45 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret açıktır ve giriş ücretsizdir.
  • Aziz Marco Müzesi'ni gezmek isterseniz müze 9.45 ile 16.45 saatleri arasında açık ve giriş 5 Euro'dur.
  • Eğer hazine kısmını da gezmek isterseniz ilgili kısım 9.45 ile 17.00 saatleri arasında açık ve giriş 3 Euro'dur.
  • 25 kişi ve üzeri girişlerde indirim uygulanmaktadır.

Ayrıca Bazilika içinde Pazartesiden Cumaya 11.00 - 14.30 ve 16.00 saatleri olmak üzere 3 ayrı saatte İtalyanca, Almanca, Fransızca, İngilizce ve İspanyolca olarak 5 farklı dilde ücretsiz rehberli turlar düzenlenmektedir. Cumartesi günleri ise sadece 11.30 saatinde tek tur düzenlenmektedir.

San Marco Bazilikası'nın bir ibadethane ve kutsal bir mekan olduğunu hatırlataraktan aşağıdaki ilgili hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir:
  • Kılık ve kıyafetiniz içeriye giriş için uygun olmalıdır ve kesinlikle şapka benzeri kafanızda aksesuar olmamalıdır.
  • Bazilika içerisine büyük çanta veya valizle giriş yapılamaktadır.
  • Fotoğraf çekimi ve video kaydı yapmak yasaktır.
  • Telefonla ve yüksek sesle konuşmak yasaktır bilgilerinize.






0 comments