Lincoln Anıtı - Lincoln Memorial


Lincoln Anıtı, Amerika Birleşik Devletleri 16. devlet başkanı Abraham Lincoln adına yapılmış ulusal abidelerden bir tanesidir. 15 Nisan 1865 yılında bir suikast sonucu hayatı kaybeden Abraham Lincoln'ü onurlandırılmak için yapılmış bir anıttır. Anıt tam olarak National Mall, Washington D.C.'de bulunmaktadır. Aynı zamanda Washington Anıtı'nın da tam karşısındadır.

Abraham Lincoln

Anıtın tasarımı fotoğraflarda soldan sağa sırasıyla mimar Henry Bacon, ana Lincoln heykelinin yapımı heykeltraş Daniel Chester French, duvar resimleri Jules Guerin ve oyma ve ince işler Piccirili Brothers tarafından yapılmıştır. Amerikan devlet başkanları anısına yapılmış nadir anıtlardan bir tanesidir.



Anıtın yapımına 1914 yılında başlanmıştır ve inşası 8 yıl sürerek 1922 yılında ziyarete açılmıştır. Anıt Yunan Dor Düzeni'ne göre inşa edilmiştir. Anıtın içerisinde oldukça büyük bir oturan Abraham Lincoln heykeli bulunmaktadır. Heykelin arkasında iki yanında The Gettysburg Address ve Second Inaugural Address isimli yapmış olduğu konuşmalar yer almaktadır. Anıt içerisinde Abraham Lincoln dışında Martin Luther King Jr.'ın 28 Ağustos 1963 tarihinde yapmış olduğu I Have a Dream adlı konuşması gibi farklı kişilere ait Amerikan tarihindeki önemli konuşmalar yer almaktadır.


National Mall içerisinde yer alan ve yürüyerek rahatlıkla gezilecebilecek diğer anıtlar, Kore Şehitleri Anıtı (Korean War Veterans Memorial), Vietnam Şehitleri Anıtı (Vietnam Veterans Memorial) ve İkinci Dünya Savaşı anıtlarıdır. Bu anıtların hepsi Amerikan Ulusal Park Hizmetleri'nin denetimi ve kontrolü altındadır. Lincoln Anıtı, Amerikan Mimarlar Enstitüsü'nün Amerika'nın en iyi mimari eserleri listesinde 7. sırada gösterilmiştir.
 
Kore Şehitleri Anıtı
 

 
Vietnam Şehitleri Anıtı


İkinci Dünya Savaşı Anıtı



Anıt 7 gün 24 saat ziyarete açıktır. Anıt önündeki merdivenlerden kadrajınıza Washington Anıtı'nı da alaraktan fotoğraf çekilmeyi unutmayın.
 
 




0 comments