Amerikan Kongre Binası


Amerikan Kongre Binası, Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetimini üstlenen ABD Kongresi'nin çalışmalarını yürüttüğü yerdir. ABD Kongresi ABD'nin çift meclisli yasama organıdır. ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu olmak üzere iki ayrı meclisten oluşur. 453 temsilci ve 100 senatör olmak üzere toplam 553 üyesi vardır.

Kongre binası ABD'nin başkenti Washington, DC'deki Capitol Hill ve National Mall bölgesinde bulunur. ABD'nin kurucu babalarından ve aynı zamanda 3. ABD Başkanı Thomas Jefferson tarafından 1792 yılında organize edilen bir yarışma ile binanın tasarımına karar verilmiştir. Yarışmaya 10'dan fazla mimar katılmıştır ve ilk olarak Mimar Stephen Hallet'in tasarımı en ideal tasarım olarak seçilse de çok maliyetli olacağı düşünülerek vazgeçilmiştir. Yarışmaya son anda giren ve o zamanlarda amatör bir mimar olan Mimar William Thornton'un sunduğu tasarım 1973 yılında kabul görmüştür. Binanın inşasına 18 Eylül 1973 tarihinde başlanmıştır. Ancak inşası sırasında orjinal tasarıma sadık kalınmayarak birçok değişiklik yapılmıştır. Orjinal binanın yapımı 1800 yılında tamamlanmıştır. Daha sonra kütleli kubbe eklenmiş ve güney kanadındaki Temsilciler Meclisi, kuzey kanadındaki Senato genişletilmiştir.

Thomas Jefferson

William Thornton

1812 yılında gerçekleşen 1812 Savaşı yada 3 yıl savaşı olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri ile Büyük Britanya İmparatorluğu ve müttefikleri arasında gerçekleşen savaştan Amerikan Kongre Binası önemli ölçüde hasar görmüştür. Binanın yeniden inşası için her ikisi de askeri mühendis olan George Bomford ve Joseph Gardner Swift göreve çağırılmıştır. 1815'de başlayan çalışmalar 1826 yılına kadar sürmüştür. O tarihten günümüze kadar da birçok kez bina restorasyon ve genişleme çalışmasından geçmiştir.

3 yıl savaşı sonrasında Amerikan Kongre Binası

Bina toplam da 16.5 dönümlük bir alan üzerine kurulmuştur. Neoklasik bir tarzda inşa edilmiştir ve beyaz bir dış görünüşe sahiptir. Bina toplam 5 katlıdır. Binanın toplam yerden yüksekliği 88 metredir. Bu yükseklik ile Washington'daki en yüksek 5. bina olma özelliğine sahiptir. Binanın hem doğu hem de batı cepheleri resmi olarak cephe olarak adlandırılmaktadır. Yalnızca doğu cephesi ziyaretçilerin ve yetkili kişilerin kabulü ve giriş yapması için tasarlanmıştır.

Amerikan Kongre Binası, 4 yılda bir yıl yapılan ABD Başkan seçiminin sonuçlanmasının ardından başkanın ilk konuşmasına ev sahipliği yapmaktadır. Buna ek olarak yıllık etkinlikler kapsamında 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları ve Ulusal Anma Günü Konseri yer almaktadır.


Binayı gelen ziyaretçiler için 2 Aralık 2008'de hizmete giren ve binanın doğu cephesinden giriş yapılabilen Amerikan Kongre Binası Ziyaretçi Merkezi bulunmaktadır. Tüm ziyaretçiler güvenlik noktasından geçirilerek binaya alınmaktadır. Bina içerisinde eğitim, sergi ve bilgilendirme alanları, yemek yeme alanı ve tuvalet yer almaktadır.
 







Fotoğraf Kaynakça : www.wikipedia.org

0 comments