Yurt Dışı Gezilerinde Ne Yemeli Sorusuna Farklı Bir Bakış


Bugün birlikte gezi ve seyahatlerde en çok yaşanan yeme-içme sorunsalına farklı bir bakış açısıyla bakıyor olacağız. Birçok gezginin gideceği yerle ilgili ilk aklına gelen sorulardan biri gidince ne yemeli mutlaka hangi tatları denemeli. Eğer gezimiz yurt içi bir seyahat ise yiyecek bir şeyler bulma konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmıyor. Ancak eğer gezimiz bir yurt dışı gezisi ise yeme alışkanlıklarınız doğrultusunda seçenekler oldukça daralabiliyor.

Gezeceğimiz yere vardığımızda ve artık karnımız acıkıp yemek yeme vaktimiz geldiyse nerede ne yiyelim durumu başlıyor. Bir restoran veya kafeye oturduğunuzda ve menüyü elinize aldığınızda en çok sorulan sorular:

  • Et yemeklerinin içinde domuz eti veya ürünleri var mı ?
  • Alışık olmadığımız veya yöresel herhangi bir tat içeriyor mu ?
  • Acaba şu yemeği sipariş etsem beğenir miyim ?
  • Yada acaba porsiyonları doyurucu mu vereceğimiz paraya değer mi ?


Daha önce bir yurt dışı deneyimi olduysa kişinin çoğunlukla bu soruların cevabını bildiği için birçok kişi gibi kendini başta McDonald's olmak üzere bildiği tanıdığı fast food restoranlarına atmaktadır. Yurt dışına gidip de herhalde McDonald's'ta yemek yemeyen kişi sayısı oldukça azdır. Bunun en önemli sebeplerinden biri artık bu tarz restoranların yaşam tarzımızın birer parçası haline gelmiş olmasıdır. Bir diğeri de sunulan ürünlerin uluslar arası nitelikte olup gittiğiniz her şehirde, ülkede aynı ürünleri bulabilme imkanınız olmasındandır.

Özellikle öyle bir fast food ürünü var ki dünyadaki her McDonald's'ta bulunabilmesi nedeniyle yurt dışı gezi ve seyahatlerinin de vazgeçilmez lezzeti. Şimdiden herkesin Big Mac dediğini duyar gibiyim. Big Mac öyle uluslar arası bir nitelik kazanmıştır ki The Economist dergisi tarafından 1986 yılında ülkelerin fiyat düzeyini ve satın alma gücünü gösterebilmek amacıyla Big Mac Index'i yayınlanmaktadır. Buna göre ülkelerde satılan bir adet Big Mac hamburgeri üzerinden ülkeler arası satın alma gücü paritesine göre döviz kuru seviyesini ölçmek için kullanılmaktadır.


Bu tarz fast food restoranları birçok kişi tarafından hem ucuz hem de güvenilir olması nedeniyle tercih edilmektedir. Big Mac Index'ine göre Türklerin 2017 yılında en çok ziyaret ettiği 5 ülkeye istinaden Big Mac fiyatlarını kıyaslayacak olursak aslında mevcut Türkiye fiyatlarının üzerinde bir para harcadığımız açıkça görülmektedir. Türklerin en çok ziyaret ettiği 5 ülkedeki Big Mac fiyatlarına Amerikan doları bazında şöyle bir bakacak olursak:

1) Gürcistan - 4.47 💲

Ortalama 11.65 Gürcistan Larisi

TL olarak karşılığı ise 17 TL'dir.

2) Yunanistan - 3.83 💲

Ortalama 3.10 Euro

TL olarak karşılığı ise 15 TL civarındadır.

3) Bulgaristan - 4.47 💲

Ortalama 7.30 Bulgar Levası

TL olarak karşılığı ise 17 TL'dir.

4) Almanya - 4.45 💲

Ortalama 3.70 Euro

TL olarak karşılığı ise 17 TL dolaylarında.

5) İsviçre - 6.74 💲

Ortalama 6.50 İsviçre Frangı

TL olarak karşılığı ise 25 TL civarındadır

Türkiye'de ise bir Big Mac fiyatı 3.01 💲 seviyelerindedir. Yani yaklaşık 11 TL'dir.

Bu ürünlerin hayat kurtardığı ve kısıtlı bir zamanda en kolay ulaşılabilir ürünler olduğunu kaçınılmaz. Ancak sizde benim gibi yerel ve değişik tatları denemekten çekinmiyorsanız yukarı da yer alan fiyatlardan çok daha uyguna farklı ve doyurucu tatlar deneyebileceğinizi bilmenizi isterim.

Kaynakça ve daha detaylı istatistiki bilgi için aşağıdaki sitelere göz atabilirsiniz:

https://www.economist.com/news/finance-and-economics/21725034-dollar-has-slipped-over-past-six-months-still-looks-dear-big-mac

https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac/#0

0 comments