Teide Yanardağı Hakkında 9 Gerçek


Teide Yanardağı, İspanya'nın özerk bölgelerinden olan Kanarya Adaları'ndan Tenerife'de yer almaktadır. Yanardağ bundan yaklaşık 8 milyon yıl önce doğmuştur. Yanardağ ve çevresi Teide Ulusal Parkı olarak kabul edilmektedir. Doğal güzelliği, insanda merak uyandıran heybetli duruşu ve Avrupa kıtasına yakın olması nedeniyle her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tırmanış dışında mevcut teleferik sayesinde ulaşım oldukça hızlı ve kolaydır. Teide'nin ulusal bir park olduğunu ve ziyaret etmek isterseniz parka giriş ve çıkışların izne tabi olduğunu belirtmek isterim. İşte Teide ile ilgili dikkatinizi çekecek 9 gerçek:

1) Teide'nin Son Patlaması

Çoğu kişi hatta gezmek için gidenlerin bir kısmı da dahil olmak üzere Teide'yi sönmüş bir yanardağ olarak düşünmektedir. Bilinenin yada düşünülenin tam aksine Teide volkanik faaliyetleri hala devam aktif bir yanardağdır. Yanardağın son patlaması da 18 Kasım 1909 gibi çok yakın bir tarihte yaşanmıştır.


2) İspanya'nın En Yüksek Noktası

3718 metre ile Teide Yanardağı İspanya'nın en yüksek noktasıdır. Dahası Alpler dışında Batı Avrupa'daki en yüksek zirve noktasıdır. Teide'den izleyeceğiniz bir gün doğumu adeta görsel bir şölen niteliğindedir.


3) Benzersiz Yerel Mikro İklim

Kanarya Adaları güneyde tropikal, kuzeyde ise subtropikal iklim kuşağında yer alır. Buda bilindiği üzere dünyanın yaşanabilir en iyi iklim kuşaklarından biridir. Bununla birlikte Teide Yanardağı oldukça soğuk ve sahildeki hava koşullarından farklı sıcaklık değerlerine sahiptir. Sıcaklık yıl boyunca adanın diğer kesimlerine göre düşüktür. Ocak ayında ortalama gündüz sıcaklığı 4 derece civarlarındayken, Ağustos ayında ise 18 derece civarlarındadır. Buda dağa yazın bile tırmanırken yanınızda sizi sıcak tutacak bir şeyler bulundurmanız gerektiğini anlamına gelmektedir. Geceleri ise Ocak ayında 1 derecenin altında olup, Ağustos ayında ise 13 derece dolaylarındadır.


4) Zengin Flora

Teide'nin yakın zamanda patlamış bir yanardağ olduğunu düşünürseniz etrafındaki bitki örtüsünün de oldukça cılız ve çöl gibi olduğu aklınıza gelecektir. Ancak bunun tam aksine verimli ve zengin volkanik toprak sayesinde dağ yamaçlarında 168'e yakın bitki türü bulunmaktadır.

Echium Wildpretii

Teide Ulusal Parkı'nın en yaygın ve en bilinen bitkisi Echium Wildpretii'dir. Bunun dışında 1000 ile 2000 metre arasında çam ormanları yer almaktadır.

5) Zengin Fauna

Teide Ulusal Parkı'nda %40'ı endemik olmak üzere 1400'e yakın hayvan türü yaşamaktadır. Hayvan türlerinin çoğunluğunu böcekler oluşturmaktadır. Böceklerden sonra en çok rastlanan türler kuşlar, kemirgenler ve kertenkelelerdir. Bölgeye gelen ziyaretçilere ve turistlere zarar verecek tehlikeli bir hayvan türüne rastlanmamıştır.


6) Gece Gökyüzünü Gözlemlemek İçin En İyi Yerlerden Birisidir

Kanarya Adaları yıldızlar ve Samanyolu'nu gözlemlemek için en iyi koşulları sunan yerlerden birisidir. Bu nedenle de 1964 yılında 2390 metre yükseliğe en popüler uluslar arası gözlem merkezlerinden biri olan Observatorio del Teide inşa edilmiştir.


7) Karla Kaplı Oluşu

Dünya'da tropik bölgede olup aynı zamanda kar yağışının görüldüğü çok nadir yerlerden birisidir. Bunun en önemli birinci sebebi yanardağın deniz seviyesinden yüksekliği, diğer sebebi ise yılın 10 ayında 2000 metreden sonra sıcaklığın sıfırın altına düşmesindendir.


8) UNESCO Korumasında

Teide Ulusal Park'ı gerek jeolojik yapısı gerekse de doğal güzellikleri nedeniyle 2007 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiştir ve koruma altındadır.

9) Dünyanın En Yüksek 3. Yanardağı

Teide Yanardağı, Hawaii'de bulunan Mauna Loa ve Mauna Kea yanardağlarından sonra dünyanın en yüksek 3. yanardağı unvanına sahiptir.


Fotoğraf Kaynakça : www.wikipedia.org - www.wikimedia.org

0 comments