Edinburgh Üniversitesi


1582 yılında kurulan Edinburgh Üniversitesi, 1583 yılında dünyaya kapılarını açtı. Prestijle dolu ve tarihle iç içe olan bu saygın kurum, İskoçya’nın eski üniversitelerinden olup, İngilizce eğitim verilen dünyanın en eski altıncı üniversitesidir.

Edinburgh Üniversitesi, 14 Nisan 1582'de İskoçya Kralı VI. James'in belirlemiş olduğu kraliyet tüzüğüne bağlı olacak şekilde ilk bir hukuk fakültesi olarak kurulmuştur. Kurumun, özellikle Old Town adı verilen bölgesinde, her biri özel olarak inşa edilen ve ilk binası hukuk fakültesi olan, şehrin her yerine yayılmış binaları vardır. Üniversitedeki İngiliz Edebiyatı departmanı İngiltere'nin en eski eğitim görülen departmanlarından olduğu gibi, üniversitede Teviot Row adı verilen öğrenci birliği dünyanın en eski amaca yönelik öğrenci birliği olmuştur. İlginçtir ki Edinburgh Üniversitesi, Cambridge ve Oxford'dan sonra Birleşik Krallık'taki üçüncü en büyük yardımı almaktadır.


Edinburgh’un dünyanın ilk UNESCO Edebiyat Şehri unvanına layık görülen şehri ve “Kuzey’in Atina’sı” takma ismine sahip olmasının nedenlerinden biridir Edinburg Üniversitesi. Aydınlanma Çağı sırasında öncülükleriyle üniversitenin temel bileşenleri olan korkusuz devrimciler grubu Edinburgh'u Edinburg yapan en önemli yapıtaşlarındandır. (filozof David Hume gibi).


İskoç Aydınlanması için entelektüel bir merkez olmasının yanı sıra, Tıp ve Veterinerlik Fakültesi, dünyanın en iyi tıp kuruluşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Tıp alanında hipodermik şırınganın icat edilmesinden ve dekompresyon odasının icat edilmesine kadar titizlikle bir tedavi bulmak, SARS'yi keşfetmek, IV tedavisi geliştirmek, Hepatit B aşısı ve daha fazlasında Edinburg Üniversitesi mezunları başrol oynamışlardır.


Naturalist Charles Darwin ve matematikçi Thomas Bayes'ten filozof David Hume, mucit Alexander Graham Bell, cerrah Joseph Lister, fizikçi James Clerk Maxwell, James Wilson dahil olmak üzere Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin imzacıları ve Robert Louis Stevenson gibi onbinlerce ünlü yazar , Sir Walter Scott ve Sherlock Holmes'un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle gibi modern tarihin en üretken katkı sağlayanlarından bazıları için akademik bir platform olarak hizmet etmiştir.


Her yıl ortalama 50.000'den fazla başvuru alan ve giderek artan sayısıyla Edinburgh’un sevilen üniversitelerinin başında gelen Edinburgh Üniversitesi aynı zamanda İngiltere’nin de en popüler dördüncü üniversitesidir.


0 comments