Londra Köprüsü


Londra Köprüsü yada bilinen adıyla London Bridge dendiğinde muhtemelen düşündüğünüz ve gözünüzde canlandırdığınız Tower Bridge olacaktır. Aslında ikisi birbirinden farklı iki ayrı köprüdür. Londra Köprüsü aslında Londra’nın köprülerine bakıldığında oldukça sade, alçak ve süslü kuleleri olmayan bir köprüsüdür. Ancak, her zaman Southwark ile Londra şehri arasında tarihi Romalılara kadar uzanan ve hala kullanımda olan bir köprü olmuştur.

Southwark ve Londra Şehri arasında, kuzey kıyısında bulunan nehir yatağı daha sığdır. Bu nedenle burası Romalılar için yeni şehirlerini Londra Şehri'nin bulunduğu yer olan Londinium'u pekiştirmek ve bir köprü inşa etmek için oldukça elverişli bir yerdi. Romalıların bölgeden ayrılmasından sonra nehir, Mercia ve Wessex'teki Anglo Sakson bölgeleri arasında doğal bir sınır haline geldi.

12. yüzyılda nehir üzerine bir taş köprü inşa edildi. Merkeze yerleştirilen Canterbury Başpiskoposu Thomas Beckett'e adanmış bir şapelin inşa edilmesi 33 yıl sürdü. Buradan, hacılar Canterbury Katedrali'ne doğru yola çıkacaktı. Başlangıçta, Londra büyük yangınından önce birkaç kez ateş alan köprüde gemilerin geçmesine ve dükkanların olmasına izin verecek bir asma köprü de bulunuyordu. Köprünün bazı kısımları yıllar geçtikçe çöktü ve ünlü çocuk tekerlemesi “London Bridge is Falling Down”' da bu şekilde ortaya çıkmıştır.


16. yüzyılda, yedi kat yüksekliğindeki binayla aynı uzunlukta olan köprülerden geçmesi bir saat kadar sürebilirdi. O dönemde köprüler kalabalık, tehlikeli ve kötü kokardı. Öldürülen veya idam edilen hainlerin ve haydutların başları köprünün her iki ucunda da tepelere konarak tüm halkın ibret alması için sergilenirdi.


1799'da Kral, antik köprüyü değiştirmeye karar verdi ve yeni tasarımlar için bir yarışmaya ev sahipliği yaptı. John Rennie tarafından yaptırılan yeni köprü 1831'de King William IV tarafından açılmış, ancak 1896'da saatte 8.000'in üzerinde yaya kullanınca Londra'nın en sıkışık yeri olmuştur. Otuz yıl sonra ise Londra Köprüsü batmaya başlamıştır.


Köprü 1968'de bir Amerikalıya 2.460.000 dolara satıldı ve köprüyü alan kişi onu parça parça Arizona'ya taşıdı ve yeniden inşa ettirdi. Bugün kullanımda olan London Köprüsü 1983 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından açılmıştır ve yapımında ön gerilmeli beton kirişler kullanılmıştır.


0 comments