Tokat’ta Mutlaka Yapmanız ve Görmeniz Gereken Şeyler
Tarihi camilerin, konakların, hamamların ve kervansarayların görsel bir karışımı olan Tokat, tarih meraklılarının gerçekten uğraması geren, Türkiye'nin gizli harikalarından biridir. Büyük tarihi değere sahip bu güzel şehrimizde yapılacak ve görülecek en iyi şeyleri bir araya getirdik.
Tarihin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Tokat, Hititler, Frigler, Medler, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Danışmend Türkleri, Selçuklular ve İlhanlılar gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Türkiye’nin eşsiz tarihi mekanlarından biridir. Yapılacak en iyi şeylerden biri, birçok dolambaçlı sokak arasında kaybolmak ve birbiri ardına bir manzara keşfetmektir.
Tokat Müzesi
Eski ihtişamına sadık kalınarak restore edilen kapalı bir pazar olan muhteşem Arastalı Bedesteni'nde bulunan Tokat Müzesi, Tunç Çağı ve Hitit eserlerinin yanı sıra Frigyalılar, Helenik takılar, Roma mezarları, şehrin tarihin kiliselerinden kurtarılan kalıntılar ve simgelerden oluşan fantastik bir koleksiyona sahiptir. Bölgenin şaşırtıcı tarihini gerçekten anlamanın harika bir yoludur. İngilizce olarak da bilgilerin yer aldığı müzede yabancı misafirlerde rahatlıkla bilgi edinebilmektedir.
Şehrin Kalbi Sulusokak Caddesi
Tokat’ın en önemli caddesi olan Sulusokak, Tokat’ta mutlaka görmeniz gereken birçok önemli yere ev sahipliği yapıyor. Tarihi binalar arasında başlayan keşif yolculuğunuzun ilk durağı 1572 yılına dayanan tarihi Ali Paşa Cami olsun. Ardından mavi çinileriyle öne çıkan Selçuklu eserlerini takdir etmek için 1233 yılında inşa edilen Ali Tusi Türbesi'ni mutlaka ziyaret edin.
Turkuaz ve beyaz iç mekanlara sahip tuğla ve ahşaptan oluşan 17. yüzyıl Osmanlı Sulu Hanını (Sulu Kervansarayı) keşfetmek için yürümeye devam edin. Bu güzel yapıdan hemen sonra, dokuz kubbesi ile 16. yüzyıldan itibaren ayakta kalan Takyeciler Camii'ni bulacaksınız. Son olarakta 1152'den Tokat’ın en güzel Yağıbasan Medresesi'ni ve devasa bir Osmanlı kervansarayı ve kesinlikle Tokat’ın en iyisi olan Deveciler Han'ı bulacaksınız.
Mevlevihane
Tokat'ta bir diğer önemli yer, 1613 yılında inşa edilen ve mevleviliğin hikayesini anlatan çok sayıda sergiye sahip restore edilmiş bir derviş köşkü olan Mevlevihane'dir. Osmanlı evleri ile çevrili Mevlevihane, bölgenin dört bir yanından getirilmiş tarihi dokuma halılarının yanı sıra derviş gereçlerinin bulunduğu adeta sessiz bir sığınaktır. Hemen dışarısında da Osmanlı Saat Kulesi ile karşılaşacaksınız.
Tokat Kalesi
Romalıların yol güvenliği için inşa etmiş olduğu kale yaklaşık 500 yıl Bizans egemenliğinde kalmıştır. İlk olarak 1074 yılında Danişmend Melik Gazi tarafından fethedilen kale kısa aralıklarla el değiştirmiş olup sırasıyla Danişmend, Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin ve son olarak Osmanlı Devleti’nin egemenliğine geçmiştir. Dik ve sarp kayalar üzerine kurulu kale Tokat şehrine hakim doğal bir hisar durumundadır. Osmanlı Devleti zamanında “Çardak-ı Bedevi” adı verilen zindanı başta Bizans İmparatoru A. Diogenis olmak üzere birçok ünlü kişinin tutsak edildiği yer olmuştur. Kalenin güneybatısında çok eski çağlardan kalma bir kaya mezarı da yer almaktadır.
Ulu Cami
Tokat’ın en güzel camilerinden biri olan Ulu Cami, Tokat Kalesi’nin yer aldığı tepenin eteğindeki tarihi Osmanlı evleri arasında gizlidir. Tavanını ve kemerlerin üzerindeki çiçek motiflerini görmek için Ulu Cami'nin içini mutlaka gezin.
0 comments